Afbeelding
Foto: VSK

Dit weekend Paardenmarkt, Kortebaan en meer

Algemeen Regio nieuws

Morgen, zaterdag 30 juli, beginnen de Voorschotense Paardendagen. Het is dit jaar precies 740 jaar geleden dat Graaf Floris V de rechten op de Paardenmarkt en Warenmarkt aan Voorschoten gaf. ‘s Middags is er de kortebaandraverij op de Van Beethovenlaan. Maar er is nog veel meer te doen. 

Vrijdag 29 juli
Locatie: Voorstraat van 18.00 – 02.00 uur Paardennach in de Voorstraat. DJ Jor-D draait in Het Wapen van Voorschoten

Zaterdag 30 juli
Paardenmarkt op de Voorstraat. Uiteraard begint de dag met de traditionele Paardenmarkt op De Voorstraat. Rond de klok van 06.00 uur worden de paarden en pony’s aangevoerd via de ingang van de markt, hoek Voorstraat/Molenlaan.

10.00 – 10.15 uur: Traditioneel wordt de opening van de Paardenmarkt verricht door de burgemeester. Dit jaar zal burgemeester Nadine Stemerdink voor het eerst het marktkruis planten in de marktpaal op de Treubstraat.

09.00 – 13.00 uur: Op het terrein van de paardenmarkt (hoek Bloklaan/Voorstraat) geeft ook dit jaar een hoefsmid demonstraties. Hij geeft uitleg bij het beslaan van paarden, die in een speciaal ontworpen stellage staan.

11.00 – 12.00 uur: Koekslaan. Voor het Museum Voorschoten kunnen jong en oud onder leiding van vrijwilligers onderling uitvechten wie als eerste een koek doormidden kan slaan.

14.00 – 18.00 uur: Dit jaar verzorgt de gezamenlijke horeca ook een middagprogramma met muziek op verschillende podia op de Voorstraat.

18.30 – 20.30 uur: In de afgezette ruimte worden diverse demonstraties gegeven door Stoeterij De Miedloane. Deze stal staat bekend om de fokkerij van prachtige tuigpaarden en traint deze ook desgewenst voor de eigenaren. De demonstraties worden afgewisseld met het optreden van dweilorkest “De Bierbengels” en er kan weer touw worden getrokken achter twee Belgische trekpaarden.

21.00 – 01.00 uur: Zoals gebruikelijk zorgt de gezamenlijke horeca in de Voorstraat zorgen voor een gevarieerd muziekprogramma met live-band en DJ. Er spelen diverse live bands afwisselend op de podia in de Voorstraat.

Programma Berkhoutpark (speciaal voor kinderen)
Van 11.00 tot ongeveer 15.30 uur zijn er in het Berkhoutpark achter het gemeentehuis diverse attracties voor kinderen. Er is een prachtig veulen te bewonderen en hopelijk is er weer de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding op een pony te rijden. Ook kunnen de kinderen zich gratis laten schminken. En dit jaar is er weer de mogelijkheid je behendigheid te tonen door op ‘Het Vliegend Tapijt’ te blijven zitten dat door paarden wordt voortgetrokken. Verder is er een draaimolentje voor de kleinste kinderen.

Programma Schoolstraat, Treubstraat en Treubplein
Van 09.00 – 16.00 uur zullen deze straten en het plein vol staan met kramen van de jaarmarkt/braderie die diverse producten aanbieden, waaronder streekproducten en nog veel meer. Voor ieder wat wils en altijd weer gezellig.

Kortebaandraverij, Programma Van Beethovenlaan
De kortebaandraverij van Voorschoten wordt dit jaar voor de 98e keer georganiseerd en vindt plaats op de Van Beethovenlaan. Vanaf 13.00 uur bent u van harte welkom om de aankomst van de paarden naar het mooie stalterrein te bekijken en een gokje te wagen bij de ZEturf.nl totalisatorwagen. De kortebaan is kosteloos te bezoeken.
De eerste omloop van deze spectaculaire kortebaan zal om 14.00 uur starten.

Op de website van de Voorschotense Paardendagen is meer informatie over de Kortebaan te vinden. 

Voor de kinderen staan er springkussens van Springstof-Partyverhuur naast de baan!

Muziek
The new Latin Sound speelt zaterdagmiddag tussen 15:00 uur en 18:00 uur in de Voorstraat. Zaterdagavond speelt in de Voorstraat de coverband Pasadena. DJ Michiel draait in de pauze van de Pasadena

Zondag 31 juli

Ringsteken
Van 12.00 tot 16.30 uur Op de Voorstraat kunnen de jongeren hun behendigheid tonen bij het ringsteken onder de man. Iedereen met paard of pony, groot of klein, kan meedoen met dit onderdeel. De start is op de hoek Bloklaan/Voorstraat en de finish ter hoogte van de Tramstraat. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar ringsteken@voorschotensepaardendagen.nl

Kom verkleed of heel netjes want er wordt gestreden om drie verschillende trofeeën. Schoonste geheel, meeste ringen gestoken en de originaliteitsprijs. Doe mee of kom kijken!!!

Verder zijn er allerlei Kinder-Doe-Activiteiten op de Voorstraat die allemaal in het teken staan van het paard.

Seniorenmiddag
Van 15.00 tot 17.00 uur: Traditioneel is de seniorenmiddag op het kermisterrein. Met de ervaring van de laatste zeer warme paardendagen is er dit jaar voor gekozen om deze middag onder de parasols op het terras van Floris V op de Voorstraat te organiseren. De “senioren” van Voorschoten worden hier van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje. En uiteraard wordt tijdens deze middag de muziek verzorgd door Ed Vermeulen, al jarenlang een zeer gewaardeerd zanger en musicus.

Muziek
Van 16.00 tot 19.00 uur: Middag muziekprogramma Podium Voorstraat. Een spectaculaire live band zal de Voorschotense Paardendagen afsluiten!

Fotowedstrijd
Ook dit jaar schrijft het bestuur van de Paardenmarkt Voorschoten weer een fotowedstrijd uit. Iedereen kan daar aan meedoen en foto’s insturen die tijdens de paardenmarkt zijn gemaakt. De mooiste foto komt op de cover van het programmaboekje 2022. Een selectie van de ingezonden foto’s zal in het programmaboekje worden opgenomen en op onze website worden geplaatst.

De winnaar of winnares krijgt een uitnodiging voor de officiële ontvangst in het Ambachts- en Baljuwhuis voorafgaand aan de opening van de Paardenmarkt, plus een waardebon en een afdruk van de winnende foto in een mooie lijst.

Let op, de kwaliteit van de foto’s moet minimaal 2Mb zijn. Meer info: info@voorschotensepaardendagen.nl

Disclaimer. Met het inzenden van een foto voor de wedstrijd geeft u het bestuur van de paardenmarkt toestemming deze vrij van rechten te gebruiken in de communicatie door het bestuur, zoals publicatie in het programmaboekje en op de website.