Afbeelding
Foto: Kamers met Aandacht

Kamers met Aandacht voor kansrijke jongeren gezocht

Algemeen Regio nieuws

(Persbericht) Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Het is fijn als je soms terug kan vallen op je ouders of vrienden. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? Kamers met Aandacht zoekt particulieren die woonruimte - een kamer, zolder of tuinhuis - willen verhuren, maar ook een steuntje in de rug bieden. Om jongeren tussen 18 en 23 jaar met een achtergrond in jeugd- of pleegzorg op weg te helpen naar zelfstandigheid en een kansrijke toekomst. 

Op dinsdag 20 september van 19 tot 20 uur houdt coördinator Suzan Westerhuis een online informatiebijeenkomst speciaal voor inwoners van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude die meer willen weten over het verhuren van een Kamer met Aandacht. 

Kamers met Aandacht in het kort
Bianca van der Neut is in 2019 Kamers met Aandacht gestart in Utrecht om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Werkzaam in de jeugdzorg zag ze het regelmatig misgaan met jongeren die uitstroomden. De stap om op jezelf te wonen met weinig helpend netwerk is vaak te groot. Met Kamers met Aandacht is er ruimte voor een tussenstap op weg naar zelfstandigheid. In principe kan iedere woonruimte een Kamer met Aandacht worden; een kamer of zolder in een woonhuis, in een studentenflat of woongroep, een tuinhuis enzovoort. De aandacht kan ook variëren, daarop worden de jongere en verhuurder door Kamers met Aandacht gematcht: van een luisterend oor tot eens per week samen eten of hulp bij de financiën. De jongeren zijn gescreend en serieus met hun leven bezig.

Bianca: “De jongere heeft voor minimaal 24 uur per week dagbesteding - een baan of opleiding - wast, kookt en betaalt de huur zelf. Elke jongere heeft in elk geval het eerste half jaar een eigen hulpverlener. Als de post te lang ongeopend blijft liggen of de gordijnen twee dagen niet open zijn geweest, kan deze ook ingeschakeld worden. Die gaat het gesprek met de jongere hierover aan. De verhuurder is voor de jongere een steuntje in de rug, om bij terecht te kunnen voor een vraag of om het hart even te luchten. Jongeren zijn op hun beurt vaak bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, de hond uitlaten of een boodschap doen. Zo ontstaat er voor beiden een win-win situatie.”

Leiden
Johaily en Daan zoeken een Kamer met Aandacht in Leiden: Johaily (18) werkt veel. Als ze vrij is, vindt ze het fijn om lekker uit te rusten of uit te gaan met vrienden. Daan (21) werkt 3 dagen en gaat 2 dagen per week naar school. In zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan (klassieke) brommers. Hij houdt van koken en klassieke muziek. Op woensdagavond ziet hij zijn vrienden altijd.

Profielen van andere zoekende jongeren en algemene informatie : kamersmetaandacht.nl