Op de afbeelding is in oranje aangegeven welke gebieden worden voorzien van elektriciteit vanuit deze elektriciteitsstations.
Op de afbeelding is in oranje aangegeven welke gebieden worden voorzien van elektriciteit vanuit deze elektriciteitsstations.

Deel netwerk in gemeenten Holland Rijnland bijna vol

Algemeen Regio nieuws

Ook het elektriciteitsnet in de regio Holland-Rijnland heeft op verschillende plaatsen de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Het gaat hierbij om delen van de gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Teylingen en Voorschoten. Hierdoor kunnen bedrijven die zich in deze gebieden willen vestigen niet meer direct het elektrische vermogen krijgen dat zij nodig hebben. Voor de daar reeds gevestigde bedrijven geldt dat zij hun aansluiting voorlopig niet kunnen uitbreiden. Netbeheerder Liander onderzoekt of het elektriciteitsnet deels kan worden ontlast door ondernemers te vragen flexibel met hun vermogensvraag om te gaan. Voor een definitieve oplossing moeten elektriciteitsstations worden uitgebreid en bijgebouwd. 

De schaarste op het net is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Al deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit waardoor op steeds meer plaatsen het elektriciteitsnet vol zit.

Geen gevolgen geplande woningbouw
Vandaag kondigt Liander aan dat de elektriciteitsstations in Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Noordwijk hun maximale capaciteit hebben bereikt. Vanuit deze elektriciteitsstations wordt de elektriciteit geleverd in delen van de gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Teylingen en Voorschoten.

Voor ondernemers en instellingen met een grootzakelijke aansluiting zoals supermarkten, scholen en productiebedrijven die reeds in deze gebieden zijn gevestigd, verandert er niks in de huidige stroomvoorziening. Zij kunnen echter hun bestaande aansluiting niet uitbreiden en moeten hiervoor wachten tot er weer voldoende capaciteit beschikbaar is. Dat geldt ook voor bedrijven die zich nieuw willen vestigen in deze gebieden. De knelpunten hebben geen gevolgen voor de reeds geplande woningbouwprojecten in deze gebieden en voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen.

Congestieonderzoek
Liander werkt overal hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en slimme oplossingen om meer capaciteit op het bestaande net te creëren. Zo vraagt Liander aan ondernemers op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt om flexibel om te gaan met de energievraag en te kijken wat er mogelijk is binnen hun bestaande aansluiting. 

Grootverbruikers van elektriciteit kunnen afspraken maken met de netbeheerder om hun gecontracteerde capaciteit tijdens spitsuren te verminderen. Hiervoor ontvangen zij dan een vergoeding. Door de ruimte die daardoor vrijkomt kan de netbeheerder ondernemers die op de wachtlijst staan, toelaten op het net. Liander onderzoekt de komende maanden de interesse hierin bij ondernemers die zijn aangesloten op één van de genoemde elektriciteitsstations, een zogenaamd congestieonderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek worden eind van dit jaar verwacht.

Forse uitbreiding
Liander betreurt de ontstane situatie voor bedrijven en instellingen en werkt hard aan een structurele oplossing om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien. Zo wordt samen met landelijk netbeheerder TenneT een nieuw elektriciteitsstation gebouwd in de gemeente Alphen aan den Rijn, dat wordt aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet. Dit station zal het hele gebied rondom Leiden en Alphen aan den Rijn naar verwachting vanaf 2028 van meer capaciteit voorzien.

In Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Noordwijk worden vier nieuwe kleinere elektriciteitsstations gerealiseerd, deels ter vervanging van bestaande stations. Alleen maar uitbreiden van het net is echter onvoldoende. De slimme oplossingen en innovaties om het net efficiënter te gebruiken spelen ook in de toekomst een belangrijke rol om de energietransitie en aanhoudend hoge vraag naar elektriciteit te kunnen faciliteren. 

Liander investeert fors in Holland-Rijnland
In de hele regio Holland-Rijnland voert Liander de komende jaren een enorme klus uit. Tot 2030 worden er 16 grote elektriciteitsstations uitgebreid en 10 extra stations gebouwd. Daarnaast wordt bijna 600 kilometer nieuwe elektriciteitskabel gelegd en worden de komende twee jaar ruim 200 nieuwe transformatorhuisjes in de wijken geplaatst. Om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken investeert Liander alleen al in de periode 2022 - 2024 bijna € 300 miljoen in het elektriciteitsnet in Holland-Rijnland. Omdat de vraag naar elektrisch vermogen op dit moment sneller groeit dan dat de netbeheerder het elektriciteitsnet kan uitbreiden, is de verwachting dat de komende jaren in meer gebieden in Holland-Rijnland de maximale capaciteit wordt bereikt.

Webinar
Liander organiseert op korte termijn een aantal webinars over de capaciteitstekorten in de regio Holland-Rijnland. Bedrijven met een grootzakelijke aansluiting die zijn gevestigd in het eerdergenoemde gebied, ontvangen hiervoor een uitnodiging. Daarin worden zij verder bijgepraat over de oorzaak van het tekort aan elektrisch vermogen, de oplossingen en het onderzoek naar congestiemanagement.


Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00