Door de workshop van Marijke Osinga en de Oogvereniging is er bij de gemeente meer aandacht voor toegankelijkheid.
Door de workshop van Marijke Osinga en de Oogvereniging is er bij de gemeente meer aandacht voor toegankelijkheid.

Gemeente wil meer aandacht voor toegankelijkheid

Algemeen Regio nieuws

Marijke Osinga en de Oogvereniging organiseerden onlangs de workshop ‘Gezien’ in de bibliotheek. En die workshop krijgt nog een staartje want wethouder René Zoetemelk wil actief met toegankelijkheid aan de slag gaan. 

Dorpsgenoot Marijke Osinga is auteur van het boek ‘Gezien – Leven met een visuele beperking’. Zelf rolstoelafhankelijk en visueel beperkt, vertelt Marijke over de gesprekken met de hoofdpersonen in haar boek. Van een oudere die graag fietst tot een migrant die de Nederlandse taal wil leren: de geportretteerden zijn actief in de maatschappij en genieten van het leven.

Ook Mark Scholten deelt zijn persoonlijke ervaringen met de ongeveer vijftig deelnemers aan de workshop. Vervolgens legt Rik Wouters uit wat de Oogvereniging kan betekenen. Tot slot mogen bezoekers met een simulatiebril en een taststok zelf ervaren hoe het is om minder te zien. Voor bibliotheekbezoekers is er bovendien een tentoonstelling van foto’s uit Marijkes boek.

Wethouder René Zoetemelk was die middag aanwezig. “Ik was blij verrast door de grote opkomst. Juist doordat ik zag hoe inwoners met een visuele beperking binnenkwamen, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om toegankelijkheid in Voorschoten goed te regelen. Als we door dit soort ontmoetingen met elkaar delen wat er speelt, dan kunnen we daar zo goed mogelijk op reageren.”

Toegankelijkheid heeft dus aandacht van de gemeente. Wethouder Zoetemelk: “Verder gaan we bespreken op welke manier we 15 oktober kunnen deelnemen aan de Internationale Dag van de Witte Stok. Ik vind het heel mooi, zoals deze middag in de bibliotheek duidelijk maakte dat we actief met toegankelijkheid moeten doorgaan.”

Ligt een stoeptegel los, is ergens straatverlichting kapot, ziet u een onveilige verkeerssituatie? De gemeente stelt het op prijs als inwoners een melding doen. Dat kan op de website onder het kopje Woon- en leefomgeving of via telefoonnummer 14071.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 4 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 13 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42