Afbeelding

Voorschotens Wit van Dick van Straalen wint zilver tijdens wijnkeuring Lage Landen (Update)

Algemeen Regio nieuws

Twintig jaar is Voorschotenaar Dick van Straalen bezig met wijn maken in zijn Chateau Les Deux Filles. De ranken staan bij de Volkstuindersvereniging maar de wijn zelf maakt hij thuis. En met succes want onlangs won Dick zilver tijdens de wijnkeuring van de Lage Landen. Gisteren werd de prijs uitgereikt in Kasteel Amerongen. 

Het is niet de eerste prijs voor Dick, de afgelopen 15 jaar deed hij regelmatig mee met de landelijke kampioenschappen en werd al drie keer Nederlands kampioen. Ook zijn likeuren vallen regelmatig in de prijzen. 

‘Mijn prijzenkast is wel vol’, lacht hij. ‘Maar de grote wijnkeuring van de Lage Landen (Nederland en België) stond nog hoog op mijn verlanglijstje. Om mee te kunnen doen was er wel meer dan 100 liter wijn nodig en dat was een uitdaging. Maar ik had een prachtige oogst vorig jaar en gelukkig lukte het me. 

Daarna moest er een analyse van de wijn worden gemaakt. Welke soort druiven, het zuurgehalte, alcoholpercentage etc. Dat bleek allemaal voldoende te zijn. Zes flessen zijn naar Wijngaard De Linie gestuurd van waaruit ze naar Duitsland werden vervoerd. Daar deden keurmeesters blinde proeven. Het was spannend ja, eind augustus kreeg ik te horen dat mijn wijn bijna de lekkerste was. Ongelofelijk!’

Was dit nou de laatste keer? ‘Zeker niet, dit smaakt juist naar meer’, zegt Dick. ‘Volgend jaar wil ik weer meedoen maar dan ga ik voor goud. De oogst van dit jaar ziet er goed uit dus het lijkt er op dat dat gaat lukken. Eerst even genieten van mijn zilveren medaille.’

De prijswinnende wijn van Chateau Les Deux Filles is in verschillende winkels in Voorschoten te koop maar wees er snel bij want de voorraad is beperkt. ‘En probeer ook eens de rosé of de frambozenwijn, echt een aanrader’, zegt Dick.

En zelfs Omroep West kwam langs bij Dick. Bekijk hier de reportage via Sleutelstad.

Op zaterdag 16 september om 13.30 uur is er een inloop-proeverij bij Slijterij Adegeest aan de winkelstrip Van Beethovenlaan. De prijswinnende wijn van Dick is daar natuurlijk te proeven.  

Nieuws overzicht

Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 4 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 21 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn 22 uur geleden
Afbeelding
Dokter Otto van Eysden gaat met pensioen! 22 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkende Peter Dik 23 uur geleden