Afbeelding

De duurzame kerstbomen van Duivenvoorde

Algemeen Regio nieuws

Duurzamer kun je het bijna niet krijgen. De kerstbomen van Kasteel Duivenvoorde worden op het eigen landgoed gekweekt en met kluit en al verkocht. Na de feestdagen, in januari, worden de bomen weer teruggebracht en verder opgekweekt voor de nieuwe kerst.

Dick de Vlieger is beheerder van het landgoed. “Dit is niet nieuw, we doen het al jaren. Er staan hier honderden bomen in elke maat. Van heel klein tot een paar meter. Wie een kerstboom wil kopen, moet deze wel zelf komen uitgraven. Daarvoor hebben we hier scheppen en kruiwagens staan en emmers. Wij doen er een net omheen en dan kan de boom zo de auto in.”

Bekijk hier het interview met onder andere Dick de Vlieger, beheerder van het kasteel.

In januari komen de bomen weer terug. Kan je tegen de kerstdagen de ‘eigen’ boom weer ophalen? “Dat kan en mag ook”, zegt De Vlieger. “Maar ik adviseer altijd twee jaar te wachten, dan heeft de boom meer tijd om bij te komen. Hij staat nu zo’n drie weken in de warmte, daar kan een naaldboom gewoon niet goed tegen. Die heeft echt lang nodig om daar van bij te komen en weer helemaal gezond te worden. Voorwaarde is overigens wel dat de boom als deze in huis staat, regelmatig water krijgt.”

Voor de meeste mensen die een boom komen halen is vooral het duurzaamheidsaspect belangrijk. “Op deze manier gaat de boom niet verloren en krijgt weer een nieuwe kans”, zegt een bezoekster. “Wij doen dit al bijna 20 jaar.” Er wordt wel een bijdrage gevraagd. “Die is afhankelijk van de grootte van de boom”, vervolgt De Vlieger. “De opbrengst van de kerstbomen is voor de instandhouding van het park.”

Het afgelopen weekend was het topdrukte bij het kasteel. Voor het eerst werd de winterfair ‘De Smaak van Winter’ gehouden. Vooraf waren alle kaarten al verkocht en er kwamen zo’n 10.000 bezoekers. De verkoop van de duurzame bomen lag in de middag daarom stil maar is vanaf nu weer ouderwets van ’s morgens vroeg tot zonsondergang. Meer informatie: kasteelduivenvoorde.nl.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Als je twee autodeuren nodig hebt..... 21 uur geleden 1
Het lijkt erop of de band tussen Voorschoten en Schoten in Vlaanderen weer aangehaald worden.
Schoten (B) wil stedenband met Voorschoten weer aanhalen 7 mei, 14:47 1
Afbeelding
Issoria Hospice & Thuis zoekt vrijwilligers 6 mei, 22:06
Afbeelding
Raadszaal in de olie 6 mei, 16:10 1
Sportfondsen-Voorschoten BV stelt golfbaan Het Wedde op 11 mei open.
Open dag op golfbaan Het Wedde, maak kennis met golf! 6 mei, 14:52 1