Afbeelding

Voorschoten van het gas af; werk aan de winkel!

Algemeen

Voorschoten wil 30 procent minder energie gebruiken in 2050 vergeleken met 2014. Dan moet in Nederland de uitstoot van broeikasgassen met 95% zijn afgenomen. Daarvoor is het essentieel om woningen en andere gebouwen beter te isoleren zodat ze minder aardgas verstoken. 

In 2026 moet voor 30 % van de woningen duidelijk zijn hoe die zonder gas verder kunnen. Vanaf dat jaar wordt de bekende CV ketel opgevolgd door de hybride warmtepomp, een elektrische warmtepomp die alleen in de koudste dagen nog met gas bijstookt. Mogelijk komt er voor sommige buurten ook een netwerk met heet water beschikbaar, waarover de komende tijd besluiten moeten vallen. 

De hele transitie vergt een zwaarder elektriciteitsnetwerk met extra kabels en transformatorhuisjes. Het zijn ingrijpende veranderingen die beschreven staan in de lokale energiestrategie (LES) die de gemeente onlangs publiceerde. De gemeente werkt samen met de inwoners aan de uitvoering van die omschakeling. 

De Duurzaamheidstafel heeft waardering voor de LES. Okke de Boks, voorzitter: “Het maakt voor het eerst duidelijk in Voorschoten wat er allemaal komt kijken bij de overstap naar schone energie zonder broeikasgas uitstoot. En het komt dicht bij huis. Elke burger zal verder aan de slag moeten om minder energie te gebruiken. Bij veel woningen van voor 1995 is extra isolatie nodig om ze zonder aardgas te verwarmen. Alleen spouwmuur isolatie en dubbel glas is waarschijnlijk onvoldoende. Velen moeten overstappen naar een warmtepomp of een aansluiting krijgen op bijvoorbeeld een warmtenet”. 

De richting is duidelijk, maar de stappen daarheen nog minder. “Of Voorschoten mee gaat doen met bijvoorbeeld WarmtelinQ, daarover moet de discussie nog gevoerd worden. Het is een collectieve aanpak om warmte bij de huizen te brengen. Daarin werkt Voorschoten samen met Leiden en andere buurgemeenten. Dit kunnen we alleen in de regio samen aanpakken. 

Het kan een goede optie zijn voor bijvoorbeeld een deel van Noord Hofland dat grenst aan wijken in Leiden die mogelijk naar WarmtelinQ toe gaan. Maar dan moet wel duidelijk worden of die warmte betrouwbaar is. En natuurlijk wat de prijs wordt, ook in vergelijking met bijvoorbeeld een warmtepomp”. 

Een deel van de antwoorden moet komen van de landelijke politiek, zoals de regelgeving rond warmtenetten en de prijsstelling. Er komt een nieuwe Warmtewet maar die moet nog worden ingediend bij het parlement. Verder is uitbreiding van zonne energie hard nodig. Hier wordt in de LES ook stevig op ingezet. 

De Duurzaamheidstafel zou naast verdere groei bij particulieren ook alle geschikte grote daken voor zonnepanelen willen gebruiken, zoals daken van scholen en bedrijven, sportverenigingen, garageboxen, de gemeente, supermarkten. In 2030 zouden panelen twee tot drie keer meer elektriciteit kunnen opwekken dan nu, en omdat we de meeste stroom gebruiken als het donker en koud is zal opslag in een batterij belangrijker worden. 

Okke de Boks: “De Duurzaamheidstafel gaat met de gemeente en de inwoners meedenken over deze transitie naar schone energie. In 2050 willen we geen broeikasgassen meer uitstoten in de gebouwde omgeving in ons dorp. Daar moet nog heel wat voor gebeuren en dat lukt alleen met samenwerking tussen alle partijen. De  ambitie is er, nu zorgvuldig samen uitwerken en gericht uitvoeren. Doen en volhouden!”. Zie ook Duurzaamheidstafel Voorschoten - Voorschoten (voorschotenvoorduurzaamheid.nl)

Lokale Energiestrategie 2024 – 2026
Op 3 oktober 2023 publiceerde de gemeente Voorschoten de Lokale energiestrategie (LES). Het is een uitvoeringsprogramma voor energiebesparing, warmte, elektriciteit, mobiliteit, de voorbeeldrol van de gemeente, en communicatie & participatie. Het toont de activiteiten die de gemeente wil ondernemen om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Document voorschoten - Informatiebrief 069 Lokale Energiestrategie 2024 - 2026 (incl. bijl.) - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Link naar informatiebrief

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Ook in Voorschoten nep wijkagenten actief 16 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag 8 juni open dag Activiteitencentrum Oud Woelwijck 17 mei, 20:06
Antoinette van Dorssen, direkteur Stichting Duivenvoorde heet de genomineerden welkom in de Marotzaal op Duivenvoorde. Foto: VSK
Bekendmaking winnaars VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 op Kasteel Duivenvoorde 17 mei, 14:59
Het Ambachts- en Baljuwhuis
Mislukte verkoop AB-huis: een dure les 17 mei, 14:59 2
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek 17 mei, 13:55