Budi Cahyono (r) is verrast door het succes van Toko Pak Camat. Sandy Berkers is een vaste kracht en dan zijn er nog stagiaires. Foto: VSK
Budi Cahyono (r) is verrast door het succes van Toko Pak Camat. Sandy Berkers is een vaste kracht en dan zijn er nog stagiaires. Foto: VSK

Genieten van de Javaanse keuken bij Toko Pak Camat

Algemeen Ondernemer in beeld

Liefhebbers van de traditionele Indonesische keuken kunnen hun hart ophalen bij Toko Pak Camat. Dit kleine restaurant is sinds 2,5 jaar gevestigd aan de Schoolstraat 97 maar heeft zijn plek in het dorp en ver daarbuiten inmiddels wel gevonden. Gasten komen vanuit heel Nederland om de vers gemaakte en zelf samengestelde menu’s te proeven of mee te nemen.  

Dit grote succes had eigenaar Budi Cahyono nooit had verwacht. ‘Ik ben zelf op mijn 17e begonnen als afwasser bij restaurant Soeboer in Den Haag. De horeca greep me al snel en ik werkte me op in de keuken, de bediening en werd uiteindelijk zelfs bedrijfsleider.’ Maar Budi trouwde, kreeg twee kinderen, en zijn familie vond zeven dagen in de week werken toch wel een beetje veel. ‘Daarom nam ik een baan aan bij een toko in Leiderdorp. Elke dag reed ik vanuit Den Haag door Voorschoten naar mijn werk en zag dit pandje leeg staan. Uiteindelijk heb ik de sprong gewaagd.’

De letterlijke vertaling van Toko Pak Camat is ‘meneer de burgemeester’. ‘Dat heeft niks met Voorschoten te maken’, lacht Budi. ‘Een naam die we mooi vonden.’ Indonesië heeft verschillende keukens maar Budi en zijn vrouw kozen bewust voor Java, de plek waar Budi’s vrouw vandaan komt en zij staat in de open keuken achterin het restaurant waar al die verrukkelijke gerechten dagelijks van verse ingrediënten worden bereid. Geniet van de echte Soto Ajam (kippensoep), de Gute Kambing (stoofpotje) of de Saté Kambing van geitenvlees. En wat te denken van een glas Tjendol, een gekoeld drankje van kokosmelk, palmsuiker en rijstmeel. 

In het restaurant staan vijf tafels, reserveren is dus aan te raden. De grote toonbank staat vol met verschillende soorten rijst, bami, mihoen en talloze bijgerechten. ‘Mensen kunnen zelf een menu samenstellen. De een houdt meer van vlees, de ander van groenten, bij ons is dat geen probleem’, zegt Budi die overigens ook catering thuis verzorgt. Vanaf 20 personen tot 200, koud of warm. 

Het is overigens niet zo raar dat mensen met een Indonesische achtergrond vanuit het hele land naar Voorschoten komen. Iedereen wordt hartelijk begroet in het Bhasa, de Indonesische voertaal die Budi vloeiend spreekt. Selamat datang!

Toko Pak Camat
Schoolstraat 97, Voorschoten
T: 071 2408499
W: tokopakcamat.nl
Open: woensdag tot en met zondag

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42