<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Helma Neppérus bekijkt de politiek in Voorschoten. Foto: Monica Stuurop
Helma Neppérus bekijkt de politiek in Voorschoten. Foto: Monica Stuurop
Regio nieuws

Helma Neppérus: Moeizame formatie

  Column

En het is nog steeds wachten op het nieuwe College in Voorschoten. Op donderdag 16 juni werd  in de Raad gesproken over het rapport van informateur Uri Rosenthal. Zijn voorstel was een College van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Tijdens de vergadering werd al snel duidelijk dat het koppel D66-GroenLinks daar niet voor voelde en liever zag dat Voorschoten Lokaal naast VVD en CDA de derde partij in de coalitie zou worden. De VVD en het CDA gingen daarmee akkoord.  De drie partijen mogen nu met elkaar gaan praten.  

Ze zijn daar na de bewuste raadsvergadering snel mee begonnen en willen voor de Paardenmarkt het college rond hebben en dan zal ook duidelijk zijn of er onderling voldoende vertrouwen is.  En dat allemaal nadat D66 een paar weken geleden opeens wegliep bij de onderhandelingen omdat er verschil was in bestuursstijl.

Naast de keuze voor partijen en keuze van wethouders gaat het ook om wat wil men gaan doen en waar komen de prioriteiten te liggen. Daar is in de eerste fase van de formatie over gesproken en er staan dus al punten op papier, maar er moet een totaal programma komen. 

Ik schrijf al lange tijd in deze column, ga bouwen, waarbij ook betaalbare woningen worden gebouwd, zodat ook jongeren hier kunnen wonen en er ook voor ouderen appartementen komen. Het bouwproject op de plek waar Intratuin was op de Leidseweg gaat nu gelukkig beginnen. Ook is kunnen sporten en bewegen van groot belang en graag blijf ik zoals velen de bibliotheek bezoeken. 

Maar, er zullen ook besluiten moeten worden genomen over de locatie van culturele activiteiten en wat gebeurt er met het Ambachts-en Baljuwhuis. En bij dat alles speelt dat er financieel de eerste jaren wat ruimte lijkt te zijn, maar vanaf 2026 de financiën voor alle gemeenten er somber uitzien. En dat maakt het zwaar met ook nog steeds de uitvoering van Jeugdzorg en de WMO.

Toch zijn er ook andere ontwikkelingen die nu gewoon aan de orde zijn en ook aandacht vragen. Zo las is opeens dat de aanleg van de Rijnland route vertraging oploopt en dat daarmee ook de beloofde verbreding van de Lammenschansbrug nog niet gaat plaatsvinden. Wat betreft dat laatste is zelfs de aanbesteding uitgesteld. Het is niet te geloven, we mogen dus nog langer in de file staan.
Achtergrond van de vertraging is dat de kosten van aanleg van de Rijnlandroute met miljoenen uit de hand lopen, maar dan moet je als provincie vooraf je rekenwerk goed doen.

Het is echt allemaal niet te geloven, we vragen als Voorschoten al jaren om die verbreding en inmiddels vraagt Leiden zelf het ook en nu trekt de provincie weer aan de rem. Zucht, laat dit maar een duidelijke rol spelen bij de Provinciale verkiezingen volgend jaar.

En dan is de geplande aanpassing van een deel van de Leidseweg af. Fijn dat daarbij het riool is vervangen. Of de aanpassing van de weg, je mag er nu alleen maximaal 30 kilometer rijden, een echte verbetering is, ik weet het nog niet. En Mozartlaanlaan en Bachlaan hebben dus veel extra verkeer. 

Een positief iets is het asfalteren van de Veurseweg en dat het stuk van de weg tussen Voorschoten en Leidschendam dat nog een hobbelbaan was sinds de winter nu ook gaat worden gerepareerd. Blij dat Commissielid Jaap Haubrich van de VVD zich er samen met mensen uit de Provinciale Staten druk om maakte. 

En dat geeft toch hoop en ook vertrouwen dat we met plezier in Voorschoten kunnen wonen.  

Helma Neppérus,
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten