Afbeelding

God save Henk en Ingrid

Column Regio nieuws

24 uur. De tijd die mensen in de rij staan om afscheid te nemen van Queen Elizabeth. Bij RTL Nieuws zag ik een jongen die ‘zonder na te denken’ weer achteraan zou sluiten om nog een keer afscheid te nemen. Ik zou de beste jongen graag een advies willen geven. Doe het niet. ‘Zonder na te denken’ is waarschijnlijk het probleem geweest dat je al één keer in de rij bent gaan staan.

Zelf zou ik nooit in de rij gaan staan voor een overleden koning of koningin. Ik kan me altijd wel vinden in de woorden van Johan Derksen, die een koningshuis een “gedateerd sprookje” noemt. Ik geloof er niet zo in. 

Wél kijk ik uit naar de troonrede van de koning. Niet omdat het de grote goed nieuws show is dit jaar. Nee, het is kut met peren, op z’n Hollands gezegd. Wanneer u dit leest, is de troonrede al geweest, maar voor mij is het in de toekomst, dus ik zou graag wat voorspellingen willen doen. Dan kunt u me toetsen.

Allereerst zal de koning zoals altijd, verheven boven het volk, met een koets arriveren. Om vervolgens wel in zijn troonrede te benoemen dat we het samen moeten doen.

Verder zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn medeleven tonen aan de mensen die financieel in zwaar weer verkeren door hoge energierekeningen en inflatie. Dit doet de koning natuurlijk wel comfortabel vanuit zijn gouden troon. Tot slot zal ongetwijfeld benoemd worden dat er een aantal, waarschijnlijk ontoereikende, maatregelen genomen zullen worden tegen de huidige crisis.
Het is misschien een beetje lullig om de koning zo op de hak te nemen. En bij deze rectificeer ik alvast de vorige alinea, als mijn voorspellingen niet kloppen.

Er moet natuurlijk wel wat gebeuren. Onze regering maakt er de afgelopen tijd echt een puinzooi van. Laten we hopen dat Rutte, net als Dirk Kuyt, het tij kan keren. Opdat Henk en Ingrid met de kerst gewoon lekker warm op de bank kunnen zitten.

Stan Perel