Afbeelding
Foto: Tjapko de Heus

Column: Help, ik weet niet wat ik wil!

Column Regio nieuws

Afgelopen jaar heb ik veel mensen gezien en gesproken met een loopbaanvraag die er op neer kwam dat ze geen idee hadden welk werk het beste bij hun paste voor de komende jaren. Dat waren deels schoolverlaters op weg naar hun eerste “echte” baan en deels mensen die op een of andere manier uitgekeken waren op het werk wat ze de afgelopen 25 jaar gedaan hadden. Bijvoorbeeld die lasser 25 jaar ervaring die mogelijk iets “met mensen” wilde.

Nu heb ik al redelijk wat jaren ervaring met mensen die wat anders moeten vanwege ontslag of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Hierbij speelt vaak een wat hogere urgentie, omdat hun uitkering afloopt of omdat de werkgever of het UWV hen achter de broek zit. 

Ik kom dan nogal eens weerstand tegen, want soms moeten ze eerst door een verwerkingsproces; het doet pijn om het werk dat je langere tijd met zoveel plezier deed niet meer te kunnen doen vanwege fysieke en/of mentale beperkingen of omdat het werk gewoon ophoudt. 

Zoals recent in mijn omgeving waar in de glastuinbouw een grote kweker van tomaten moest sluiten vanwege de hoge energietarieven. Kortom het ideale plaatje is dat je regelmatig over je loopbaan nadenkt en je afvraagt hoe toekomstbestendig het bedrijf is waar je werkt en hoe toekomstbestendig jezelf bent. Zo kan je in alle rust de vinger aan de pols houden en op het juiste moment de goede keuze maken.

Vanuit de overheid is een aantal initiatieven gestart, welke mogelijkheden bieden voor mensen met vragen over hun loopbaan. In iedere arbeidsmarktregio [er zijn er 35 en voor Voorschoten is dat Zuid-Holland Centraal] werkt een projectteam aan het ondersteunen van werknemers, werkgevers en zelfstandigen met vragen over werk, personeel en bedrijfsvoering. Dat is laagdrempelig en wordt gefinancierd vanuit de Rijksoverheid. Op deze website vind je meer informatie en kan je je rechtstreeks aanmelden: https://rmtzhc.nl/..

In Friesland hebben we al enkele honderden mensen succesvol kunnen helpen. Vaak met een beter passende baan, al dan niet na een bijscholing of training, maar vaak ook met een aantal loopbaangesprekken om meer zicht te krijgen op wat betrokkene nu eigenlijk wil, goed kan en hoe hij/zij hiermee succesvol kan solliciteren. Kortom, twijfel je of je wel het goede werk doet, of weet je na het behalen van je diploma niet waar je moet beginnen, praat er eens met een professional over.

Ron Vonk, loopbaanadviseur
Echtenerbrug

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eerste expositie van De Vertelfotograaf 17 uur geleden
Afbeelding
Nationale Voorleesdagen op de Peuterspeelzalen 18 uur geleden
Afbeelding
Roep om duidelijkheid 19 uur geleden 3
Afbeelding
Leiderdorper opgepakt voor overval Veurseweg 19 uur geleden
Afbeelding
Petitie skeelerbaan gemist? Teken alsnog! 27 jan, 18:51