<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Marjoleine Kooper-Huigen geeft een lezing op Berbice. Foto: Berbice
Marjoleine Kooper-Huigen geeft een lezing op Berbice. Foto: Berbice
Kunst & Cultuur

'Liever Voorschoten dan Versailles'

  Cultuur

Op vrijdagavond 21 juni staat een interessante lezing op het culturele programma van buitenplaats Berbice in Voorschoten. Dit keer een reprise van de vorig jaar al snel uitverkochte lezing van Marjoleine Kooper-Huigen, bij goed weer inclusief sfeervolle avondwandeling door het park. Zo waant u zich moeiteloos terug in het boeiende verleden van de buitenplaats en maakt u op unieke manier kennis met Pieter de la Court van der Voort, bewoner van Berbice tussen 1688 en 1716.

Verzamelaar van kunst en buitenplaatsen
De rijke Leidse lakenkoopman Pieter de la Court van der Voort bezat niet alleen een statig pand aan het Rapenburg in Leiden, maar ook drie buitenplaatsen: het inmiddels verdwenen Meerburg bij Zoeterwoude, Vrouwenvoogd aan de overkant van Meerburg en, dankzij zijn huwelijk met Sara Poelaert, Allemansgeest (nu Berbice) in Voorschoten. Hij was een bekend kunstverzamelaar en kreeg van huis uit een passie mee voor tuinkunst als onderdeel van het leven op een buitenplaats. Dankzij zijn ruime financiële middelen kon hij vrij experimenteren en hij ontwikkelde zich tot een autoriteit op het gebied van tuinieren.

Kritische blik op Versailles
In augustus van het jaar 1700 schreef Monsieur De la Court van der Voort brieven aan zijn familie over zijn bezoek aan het Versailles van Lodewijk XIV, waar hij de zomerse tuinen van de Zonnekoning kritisch bekeek. "Welwaarde oom", schreef Pieter, u kunt wel "voorseekert zijn Allemansgeest van mijn Parijse reys zal niet gebeetert werde, want om koste komt met mijn beurs ook niet mijn inclinatie overeen."
Wie was deze opmerkelijke Leidenaar die zo duidelijk kon stellen dat hij zijn eigen buitenplaats Allemansgeest verkoos boven Versailles? Zijn ervaring met het tuinieren op de buitenplaats bracht hem er zelfs toe een levenswerk te schrijven dat in meerdere talen zou worden uitgegeven. Dit boek wordt beschouwd als ijkpunt in de Nederlandse tuingeschiedenis.

Zomeravond op Begeerlijk Berbice
Drs. Marjoleine Kooper-Huigen is sinds 2009 actief betrokken bij huis en tuin van de buitenplaats Berbice, maar ook bij het onderzoek in de archieven. Zij is coauteur van het boek Begeerlijk Berbice: de buitenplaats en haar bewoners (2014) en werkt aan een proefschrift over Pieter de la Court van der Voort. Met deze lezing stelt zij u voor aan een bijzonder man in zijn tijd.

Aanvang: 20:00 uur, locatie: het Schuytenhuis op Berbice. De lezing wordt op deze langste dag van het jaar afgesloten met een avondwandeling door de tuinen, zodat alle aanwezigen de opgedane kennis meteen kunnen zien en ervaren. Toegangskaarten à € 10,00 (inclusief drankje) te bestellen via: info@vriendenvanberbice.nl.

De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice.
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten