Nicole ten Thij, manager bedrijfsvoering van de bibliotheek schrijft over 'een coronajaar verder', de nieuwe serie van de bibliotheek.
Nicole ten Thij, manager bedrijfsvoering van de bibliotheek schrijft over 'een coronajaar verder', de nieuwe serie van de bibliotheek. Foto: Bibliotheek Voorschoten

‘Een coronajaar verder.....’

Cultuur Kunst & Cultuur

Bibliotheek Voorschoten heeft een nieuwe rubriek: ‘Een coronajaar verder’. De bibliotheek vraagt leden, bezoekers en collega’s hoe het nu met hen gaat. Collega Nicole ten Thij, manager bedrijfsvoering van de bibliotheek, trapt als eerste af.

Wij waren de eerste bieb met de Boekenservice!

Jeetje, al een jaar in de ban van corona. Wie had dat kunnen bedenken toen we december 2019 hoorden van een virus in China? Dat was aan de andere kant van de wereld. Een-ver-van-ons-bed-show, dachten we. Onze wereld reist er flink op los, voor de fun en zakelijk. Daarna vieren we het leven met carnaval en wintersport. Bizar hoe het virus in zo weinig maanden zo vluchtig om zich heen heeft geslagen.

Hoe een virus een complete wereld lam kan leggen, verbaast me nog steeds. Hoe een virus mijn sociale leven totaal onderste boven kan gooien. Mijn ouders die ik al een jaar niet meer kan knuffelen. Iedereen komt op een afstand, exact 1,5 meter afstand om maar specifiek te zijn. Mijn broers en zussen, familie en vrienden, iedereen kijkt elkaar toch enigszins argwanend aan. Het geeft ook een knakje in vertrouwen, want wat doe jij eigenlijk allemaal nog wel en niet? Vreemd hoe een virus ons laat denken.

Vorig jaar in maart kwam het virus op ons af. Hier zagen we allemaal licht aan het einde van de tunnel. Alle maatregelen naleven en dan zijn we er in de zomer weer bovenop. Dat leek ook zo. Wat ging het in ons land toch goed. Ikzelf ben zelf “gewoon” op vakantie geweest in Spanje. Nog nooit zo naar vakantie gesnakt en nog nooit zo genoten van vakantie. Ik besef me ook dat dit een luxe is voor velen. Veel anderen kunnen zich dit niet veroorloven of zaten op dat moment in een heel andere situatie. Na de zomer ging het al snel weer bergafwaarts en nu nog steeds slaat het virus om zich heen. Het virus komt ook steeds dichterbij in mijn omgeving. Mijn naasten en familie zijn gelukkig allemaal gezond en we doen er alles aan om dit ook zo te houden. De avondklok is zo’n maatregel die ik als rustgevend ervaar. Heerlijk uit het keukenraam kijken naar de rust op straat. Ik zie dat we dit met z’n allen kunnen. Stick to the rules, it is! En volhouden, volhouden, volhouden.

Terugkijkend op het afgelopen jaar zijn er vele lichtpuntjes te benoemen. Dat moet ook absoluut de overhand hebben in deze tijd.
Onze bibliotheek was de eerste bibliotheek van Nederland die op 16 maart 2020 de Boekenservice had staan. Ik blijf dit zo ontzettend gaaf vinden. Dat hebben wij met z’n allen (alle medewerkers en vrijwilligers) maar even gedaan. We hebben een team staan die flexibel meebuigt met iedere maatregel die verzwaard of versoepeld wordt. En we hebben zulke lieve leden die op dezelfde voet met ons meebewegen.

Dit jaar heeft ook aangetoond hoe belangrijk de bibliotheek is. Daar waar in een lockdown nog weinig mogelijk is, zorgen wij als bibliotheek voor de nodige afleiding. Waan je in een andere wereld bij het lezen van een boek. Een boek zorgt voor afleiding. Een boek laat de kinderen fantaseren. De bibliotheek maakt je rijker! Wij staan, als bibliotheek, altijd voor je klaar. Wel of geen virus, je kunt op ons rekenen.

In het kader van de aanraders in deze tijd. Dit zijn mijn tips:
-        De prentenboekenbingo om ervoor te zorgen dat we allemaal in beweging blijven
-        De gedichten die op onze website staan ter gelegenheid van de Poëzieweek 2021 http://obvw.nl/Poezieweek
-        De boeken van Saskia Noort
-        Serie ‘Lupin’ op Netflix
-        Film ‘Mulan’ op Disney+
-        Heel Holland Bakt op NPO 1
-        Reizen Waes op NPO3
-        Marble Mania op SBS6

In februari vier ik dat ik 40 jaar mag worden. Daar waar ik normaal zo graag het leven vier en groots stil sta bij dit soort evenementen moet ik genoegen nemen met iets kleins. Iets kleins dat eigenlijk niet bij mij past. Eén ding weet ik zeker: aan dit coronavirus komt een einde, de einddatum is niet bekend, maar zodra we weer mogen knallen we de wereld in. Tot die tijd: probeer van elke dag een feestdag te maken. Remember to look up.

Een mooi gedicht ter nagedachtenis aan mijn schoonmoeder van William Carlos Williams (1883 – 1963):

This Is Just To Say
I have eaten
the plums
that were in
the icebox

and which
you were probably
saving
for breakfast
Forgive me
they were delicious
so sweet
and so cold

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42