Afbeelding

De PvdA en het gemeenteraadswerk

Politiek Politiek

Door Marjolijn Eshuis, commissieraadslid PvdA Voorschoten
Tussen alle leuke reacties van de afgelopen tijd, hoorde ik ook geregeld "Jammer dat jullie geen tweede zetel hebben gehaald en je nu dus niet in de gemeenteraad komt". Soms daarbij met het idee dat ik nu niet meer actief betrokken zou zijn bij het gemeenteraadswerk. Niets is minder waar. Het bracht me op het idee om te vertellen hoe de gemeentepolitiek in grote lijnen in elkaar zit. Niet iedereen weet dat. Het was mij overigens ook onbekend, voordat ik 4 jaar geleden startte.

In de drie weken voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering vinden de 3 commissievergaderingen plaats: (1) Mens & Samenleving, (2) Wonen, Ruimtelijke Ordening & Groen en (3) Burger & Bestuur. In deze vergaderingen voeren de partijen inhoudelijke gesprekken met de wethouders over de onderwerpen op de agenda, en discussiëren partijen onderling over hun (voorlopige) standpunten. De wethouders worden daarbij ondersteund door ambtenaren. Waar mogelijk worden discussies afgerond. In de raadsvergadering aan de einde van de 4-weekse cyclus komen de onderwerpen uit de 3 commissies aan de orde, waarover partijen nog verder willen spreken. En dan volgt stemming. 

Tegen de landelijke trend in heeft de PvdA haar zetel weten de behouden. Daar zijn we blij mee. Natuurlijk hadden we het fijn gevonden wanneer we nog een tweede zetel hadden gekregen, maar dat zit er op dit moment niet in. Het betekent dat ik - ondanks 1/3 deel van de stemmen - niet in de raad kom, maar wel doorga als commissieraadslid. In de vorige periode met speciale focus op Mens & Samenleving; In deze periode met speciale aandacht voor Wonen, Ruimtelijke Ordening & Groen. Fractievoorzitter Ad de Graaf neemt zitting in de commissie Burger & Bestuur en in de raad. En samen trekken we voorlopig op in de commissie M&S. 

In de ronde gesprekken met de informateurs (VVD & GL huize), hebben we aangegeven wat voor ons de komende periode van belang is. We hebben daarbij ook aandacht gevraagd voor 1) het samen – partijoverstijgend - werken aan oplossingen voor problemen in het belang van alle inwoners, 2) het betrekken van inwoners en organisaties 3) een wat andere manier van vergaderen (meer op hoofdlijnen, kader stellend, verdieping van het inhoudelijk debat, opbouwend meedenken en kritisch vinger aan de pols houden) en 4) de notie van het verrijken van het meerderheidsstandpunt met het minderheidsstandpunt.

We danken alle PvdA-stemmers hartelijk voor het in ons gestelde vertrouwen. Uw/jullie stem heeft er zeker aan bijgedragen dat de PvdA haar raadszetel behoudt. 
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 32 minuten geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 4 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 9 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 14 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9