<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Wethouder Marcel Cramwinckel en D66-raadslid Saskia Boom bij de 19e-eeuwse "folly" in het Foto: PR
Wethouder Marcel Cramwinckel en D66-raadslid Saskia Boom bij de 19e-eeuwse "folly" in het Foto: PR
Politiek

D66: Beresteyn wordt weer een parel van Voorschoten

  Politiek

(Persbericht) Het plan voor de herontwikkeling van de historische buitenplaats Beresteyn is donderdag 11 juli unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Voorschoten. Met de herontwikkeling wordt de buitenplaats, die decennia lang werd verwaarloosd, weer een parel van het dorp. Een plek waar alle Voorschotenaren kunnen wandelen in het bijzondere parkbos of elkaar kunnen ontmoeten in de sociëteit, die in het voormalig landhuis wordt ondergebracht. 

Het plan voorziet in de restauratie van de historische gevel van het hoofdhuis met daarachter een complex zorgwoningen voor dementerenden. Achter het hoofdhuis komen drie appartementengebouwen. variërend in hoogte van 3 tot 5 bouwlagen. Deze worden gebouwd op de plek waar nu een losse verzameling bijgebouwen staat. Door gebruik te maken van verschillende bouwhoogtes en het kleur- en materiaalgebruik af te stemmen op het hoofdhuis, sluit het ontwerp naadloos aan op de bijzondere cultuurhistorische waarde van de buitenplaats. Het ontwerp dat voorligt is het resultaat van een actief participatieproject, waarbij direct omwonenden werden betrokken in de planvorming. 

Projectontwikkelaar Amvest, sinds 2009 eigenaar van de buitenplaats, heeft de afgelopen tien jaar gewerkt aan het herstel van het 19e-eeuwse landschapspark rond het huis. Zo werden wandelpaden, een slingerende beek, een kruisvijver, bosschages en zichtlijnen hersteld. Al deze kenmerken zijn onderdeel van het oorspronkelijke ontwerp van het park in Engelse landschapsstijl. Een wat D66 betreft bijzonder en belangrijk punt, is dat het park zal worden opengesteld voor het publiek en dat dus alle Voorschotenaren van de historische buitenplaats kunnen gaan genieten. 

Door de parkeergelegenheid onder te brengen in een halfverdiepte garage met groen dak, zal ook de directe omgeving rond de appartementen groen zijn. Zo ontstaat een vloeiende overgang van het parkbos naar de bebouwing. In de parkeergarage is voldoende parkeergelegenheid voor inwoners én bezoekers van de buitenplaats. De herontwikkeling van Beresteyn draagt geen financiële risico's voor de gemeente. De appartementen worden duurzaam en gasloos gebouwd. 

D66 is blij dat er na jaren van plannen maken eindelijk een breed gedragen ontwerp ligt en dat kan worden gestart met het herstel van de historische buitenplaats. Zo krijgt Beresteyn weer de uitstraling die deze unieke plek in ons dorp verdient.  


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten