Strenge voorwaarden aan openbare verkoop AB-huis
Logo voorschotensekrant.nl
<p>De openbare verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis duurt tot 1 maart 2021 Foto: VSK</p>

De openbare verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis duurt tot 1 maart 2021 Foto: VSK

(Foto: )
Politiek

Strenge voorwaarden aan openbare verkoop AB-huis

  Politiek

Al eerder werd bekend dat het Ambachts- en Baljuwhuis in een openbare procedure wordt verkocht maar dat moest wel onder speciale voorwaarden. Vorige week donderdagavond discussieerde de raad hierover. De nieuwe plannen moeten aan flink wat regels voldoen zoals de openbare functie, economie en versterking van het centrum. En de raad wil snel stappen maken, de nieuwe plannen moeten, uitgewerkt en wel, voor 1 maart 2021 bij de gemeente binnen zijn. In april neemt de raad een besluit over het rijksmonument. Alleen een goed voorstel krijgt groen licht.

Een amendement om de verkoopvoorwaarden aan te scherpen kwam van VVD, CDA en GroenLinks. De koper moet zich onder andere houden aan de voorwaarden van het legaat uit 1912 inzake de openbare functie van het Ambachtshuis en aan de monumentale status van het pand. Bij het niet nakomen van deze voorwaarde wordt een boete van € 25.000,- per jaar opgelegd. Bovendien moet in de nieuwe plannen ruimte zijn voor de huidige huurder, restaurant Floris V. De onderhandelingen met deze eigenaar voor de aankoop van het AB-huis liepen eerder stuk omdat er geen meerderheid in de raad was. Ook is er in de voorwaarden opgenomen dat als de koper in de toekomst het pand weer wil verkopen, dit eerst aan de gemeente Voorschoten moet worden aangeboden. Mocht de gemeente het pand niet willen of kunnen kopen, dan wordt het aangeboden aan de Stichting Duivenvoorde.

De plannen worden na indiening beoordeeld door een groep experts waarin een erfgoeddeskundige, juridische- en economische deskundige. Over de samenstelling is nog geen overeenstemming. Het CDA wil dat deze deskundigen uit Voorschoten komen, D66 daarentegen vindt dat juist geen goed idee ‘om de onafhankelijkheid te bewaren’. Daarom wil de raad ook nu een vinger aan de pols houden. Mochten de plannen niet aan alle voorwaarden voldoen, dan gaat de verkoop niet door. Deze mening werd gedeeld door verantwoordelijk wethouder Cramwinckel.

Een aantal oppositiepartijen was het niet met de verkoop eens. ‘Als de huidige huurder niet met een verzoek tot koop was gekomen, hadden we deze discussie niet gevoerd’, aldus onder andere het CDA, SP en ONS Voorschoten.’ Uiteindelijk was er een meerderheid voor de openbare procedure. Alleen ONS en Voorschoten Lokaal Sterk waren tegen verkoop.


Meer berichten