Afbeelding
Foto: PvdA Voorschoten

PvdA wil minder scheefgroei Voorschotense woningmarkt

Politiek Persberichten Politiek

(persbericht) Voorschoten heeft veel dure en weinig betaalbare woningen. We hebben minder sociale huurwoningen dan buurgemeentes. De gemiddelde vraagprijs voor koopwoningen in 2012 was €427.000, nu €675.000. Er is weinig aanbod voor starters met een smalle beurs en ook met een modaal jaarinkomen van €40.000 kom je niet ver.

De afgelopen jaren zijn verschillende bouwprojecten gestart, andere zijn in voorbereiding. Door het college worden overzichten van bouwprojecten gepresenteerd waarbij wordt beschreven hoeveel en wat voor woningen er komen. In uitvoering zijn de dure woningen in de Duivenvoordecorridor die de scheefgroei op de woningmarkt versterken. Bij Intratuin en Arsenaal/Segaar wordt gedacht aan 224 woningen. In Starrenburg 3, dat al 10 jaar op de tekentafel ligt, komen ongeveer 325 woningen. Daarnaast zijn er projecten aan de Jan Wagtendonkstraat, Jan Evertsenlaan en op nog enkele locaties.

Dure tot zeer dure woningen zijn oververtegenwoordigd. Het goedkope en middensegment is karig bedeeld, wat slecht nieuws is voor starters en huishoudens met één inkomen. Ook voor zelfstandige senioren die hun huis zouden willen inruilen voor een (betaalbaar) appartement is er nog weinig goed nieuws.

In een overleg met de commissie Wonen van de gemeenteraad van 8 april heeft wethouder Cramwinckel gezegd dat Voorschoten niet in staat is om alle projecten uit te laten voeren omdat de gemeente daarvoor onvoldoende capaciteit heeft. Daarom wilde de wethouder met de gemeenteraad bespreken welke projecten voorrang moeten krijgen.

Tijdens de commissievergadering zijn vier lijsten gepresenteerd, een A, B, C en D lijst. Op de A-lijst met de hoogste prioriteit staan Starrenburg 3, Intratuin, Arsenaal-Segaar en de Jan Wagtendonkstraat. De eerste drie omdat daar het grootste aantal woningen wordt gebouwd en het laatste, en dat is goed nieuws, uitsluitend sociale huurwoningen betreft. Later dit voorjaar zal een definitief besluit worden genomen.

De PvdA kiest voor het verminderen van de scheefgroei: meer sociale huurwoningen en appartementen voor senioren waardoor er meer doorstroming op de huizenmarkt kan zijn. Ook wil de PvdA een proeftuin met een collectieve woonvoorziening in Voorschoten. Tenslotte moeten er meer woningen komen voor starters in het middensegment.

Fractievoorzitter Ad de Graaf: “Als je geen eigen geld hebt kun je met een modaal inkomen van €40.000 een hypotheek krijgen van circa €180.000. Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van €65.000 komen in aanmerking voor een hypotheek van € 325.000. Dit laat zien hoe erg de Voorschotense huizenmarkt is scheef gegroeid en waarom de prioriteit moet liggen bij de bouw van betaalbare woningen”.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Discussieavond op duurzaam sportaccommodatiebeleid in Voorschoten 53 minuten geleden
Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 5 uur geleden
Afbeelding
12 oktober: Wijnproeverij bij Vabene 5 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 23 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn gisteren