Ad de Graaf, fractievoorzitter PvdA
Ad de Graaf, fractievoorzitter PvdA

PvdA: Het echte Fortuin van Voorschoten en nog veel meer!

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht PvdA) Tijdens de laatste raadsvergadering van 2021 zijn besluiten genomen die belangrijk zijn voor veel Voorschotenaren. Besluiten over de toekomst van huize Bijdorp, over de toekomst van zwemmen in Voorschoten en over het bouwen van betaalbare woningen. 

De zusters van het klooster hebben enkele jaren geleden besloten de regie over de toekomst van dit unieke gebied in eigen hand te nemen. Zij willen graag zorgen voor hun nalatenschap en voor een ontwikkeling die past bij de waarden van de kloostergemeenschap. Het gaat dan om toewijding, zorg voor elkaar, gezamenlijkheid, gastvrijheid en een buitenplaats voor jong en oud. 

Vervolgens is een plan gemaakt met een groot aantal zorgeenheden. Bij een deel hiervan gaat het om niet-zelfstandige eenheden met huiskamer. Van alle woningen die hier worden gebouwd is 60% sociaal, 12% middenhuur en 28% vrije sector. Het is en blijft een prachtig gebied dat anders dan nu toegankelijk wordt voor het brede publiek. 

Ad de Graaf (PvdA): “De afgelopen jaren hebben we vooral plannen gezien met dure en heel dure woningen. Nu komt er eindelijk iets met betaalbare wooneenheden en dat in een prachtige omgeving. De nieuwe Buitenplaats Bijdorp behoort tot het echte Fortuin van Voorschoten! Belangrijk dat de gemeenteraad hiermee heeft ingestemd” 

Vervolgens heeft de gemeenteraad de beleidsregel vastgesteld die er voor zorgt dat bij ieder bouwproject van enige omvang tenminste 25% sociale huurwoningen worden gebouwd en 20% woningen in het middensegment. Alleen VVD en Voorschoten Lokaal Sterk waren het hier helaas niet mee eens. Jammer genoeg geldt deze regel niet voor projecten die al in ontwikkeling zijn, daarvoor komt deze te laat. Maar het volgende college kan hier maximaal gebruik van maken om te zorgen voor meer betaalbare huizen in Voorschoten, waardoor woningzoekenden met een smalle beurs niet meer uit Voorschoten worden verjaagd.

Tenslotte hebben CDA en PvdA de gemeenteraad voorgesteld om uit het geld dat in 2021 niet is uitgegeven een half miljoen opzij te leggen voor kwalitatief goed onderhoud van het zwembad. Goed onderhoud kan de levensduur van het zwembad verlengen maar het geld voor dat onderhoud is over enkele jaren zo ongeveer op. De raad heeft het voorstel van CDA en PvdA overgenomen, met ook hier de tegenstemmen van VVD en Voorschoten Lokaal Sterk. Ad de Graaf: “De PvdA is blij met deze besluiten in de laatste raadsvergadering van 2021. Allemaal belangrijke besluiten voor Voorschotenaren. Wij wensen iedereen mooie feestdagen en een goed nieuwjaar”.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42