Afbeelding
Foto: Freepik.com via GroenLinks Voorschoten

GroenLinks: Voorschoten probeert gaten in aanpak energiearmoede te dichten

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht GroenLinks) Op het laatste moment pakt het college suggesties van onder andere de progressieve oppositie op om de energiearmoede te beperken. Het blijkt nu toch mogelijk om in december een aanvraag voor de energietoeslag in te dienen en ook studenten mogen dat nu doen. Omdat het allemaal op het laatste moment moet en bovendien in een periode waarin Kerst valt, is het de vraag hoeveel mensen bereikt gaan worden.

Vragen die GroenLinks recent stelde over het niet meer kunnen aanvragen van de energietoeslag 2022 en eerdere vragen over de energietoeslag van studenten lijken tot aanpassingen van beleid te leiden. 

Eerder was nog aangekondigd dat na 30 november geen aanvragen voor de toeslag meer gedaan kon worden en ook studenten werden nog uitgesloten. Nu kunnen beide groepen de energietoeslag voor 2022 nog aanvragen. Studenten mogen dat ook in januari nog doen.

Deze late aankondiging en het ad hoc karakter van de maatregelen geeft wel aan dat de aanpak van Voorschoten bij de energiearmoede rommelig is. Op voorspraak van de PvdA en met steun van de hele raad is er in december nog een noodfonds voor energiearmoede goedgekeurd. Geen ideale oplossing voor de problematiek, maar het enige voorstel dat de coalitiepartijen VVD, CDA en Voorschoten Lokaal wensten te accepteren. Een betere suggestie was namelijk door de coalitiepartijen tijdens de begrotingsraad van november van tafel geveegd. 

Hoe het geld van dit noodfonds besteed gaat worden, moet overigens nog bedacht worden. Waarschijnlijk wordt het betrokken bij het plan van aanpak energiearmoede dat nu ontwikkeld wordt. Op zich geen slecht idee, maar hier wil men over een periode van 2 jaar kijken naar verbeteringen. Daardoor worden de acute problemen van veel gezinnen niet aangepakt, terwijl het noodfonds juist hiervoor veel zou kunnen betekenen.

De door het CDA in de pers gedane uitspraak dat er nu eindelijk sprake is van een structurele aanpak van de energiearmoede is dan ook nogal opmerkelijk. De partij heeft de eerdere pogingen om tot een serieuze energiearmoede aanpak te komen tegengehouden. 

Er is in Voorschoten op dit moment geen structureel armoedebeleid. Zo lang dat er niet is, blijven we zeker achter de feiten aanlopen.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eerste expositie van De Vertelfotograaf 19 uur geleden
Afbeelding
Nationale Voorleesdagen op de Peuterspeelzalen 19 uur geleden
Afbeelding
Roep om duidelijkheid 20 uur geleden 3
Afbeelding
Leiderdorper opgepakt voor overval Veurseweg 21 uur geleden
Afbeelding
Petitie skeelerbaan gemist? Teken alsnog! 27 jan, 18:51