Afbeelding
Foto: politie.nl

Aantal woninginbraken verdubbeld

Politiek Politiek

Het dievengilde heeft Voorschoten al een aantal maanden in het vizier. Onlangs kwamen de cijfers in een landelijke krant naar buiten: 62 woninginbraken in 2023 ten opzichte van 29 in het jaar ervoor. Aanleiding voor de VVD om vragen te stellen en ook het CDA vroeg er aandacht voor tijdens de raadsvergadering. 

In de beantwoording van de vragen erkende de gemeente dat het aantal inbraken eind 2023 begin 2024, inderdaad is gestegen. Volgens de politie is een aantal inbrekers actief in het dorp. 11 januari is een verdachte opgepakt die voor een flinke stijging van het aantal inbraken zorgde. De politie verwacht daarom een afname van het aantal inbraken maar wil verder geen mededelingen doen omdat het onderzoek nog loopt. 

De inbraak op 22 januari bij juwelier Florentijn aan de Schoolstraat zorgde voor veel onrust in het dorp. En afgelopen zondag was het raak in de Krimwijk II ofwel Park Allemansgeest. Deze verdachte is inmiddels ook opgepakt volgens de politie, en wordt vervolgd. 

De problemen spelen zich met name af in ‘buurten waar goederen van meer dan geringe waarde te verwachten zijn (sieraden/geld) en waar er ‘gelegenheid’ is’’, aldus de gemeente. Het heeft vooral te maken of er goede verlichting is, gekeurd hang- en sluitwerk en de vraag of bewoners zichtbaar afwezig zijn. 

Iets waar burgemeester Stemerdink als portefeuillehouder  tijdens de raadsvergadering nog eens op hamerde en wat tijdens het Donkere Dagen Offensief goed duidelijk werd. In december en januari is er door boa’s gesurveilleerd. Bij woningen waar tuinen, schuren en zelfs achterdeuren niet afgesloten waren, is met de bewoners gesproken. 

‘Moeten de inwoners zich meer dan voorheen zorgen maken over de ontwikkeling van de inbraken’, vroeg Bremmer. ‘Nee’, antwoordde de burgemeester. ‘Het is een golfbeweging maar wel een duidelijk teken om alert te zijn op beveiliging van de eigen woning. Dus zorg voor goed hang- en sluitwerk en zorg dat alles ook is afgesloten. Maar ook goede verlichting is belangrijk, zorg dat niet duidelijk is dat je afwezig bent.’ 

Dat was voor Bram Reinke van de VVD te kort door de bocht. ‘Het stuit me tegen de borst, dat er alleen op de verantwoordelijkheid van de inwoners gewezen wordt. Als je de dupe bent van een inbraak, is dat verschrikkelijk. Je kunt niet zomaar zeggen: eigen schuld.’ Hij pleitte voor meer verlichting, camera’s, meer surveillance en stimulering van wijkteams. ‘Dat is een publieke taak.’

Maar daar ging de burgemeester niet in mee. ‘De politie werkt met man en macht en vanuit de gemeente worden inwoners van alle kanten gewaarschuwd.’ Ze wees ook op een raadsbreed aangenomen motie van D66 vorig jaar voor instelling van wijkteams. ‘Daar zijn we mee bezig.’

Tips om een inbraak te voorkomen: Meer tips om inbraak te voorkomen zijn te vinden op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of politie.nl/themas/woninginbraak.html.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten gisteren
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein gisteren
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1