<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Sport

Forescate Dames en Heren 1 in 'Silvercup'

  Sport

Naast de gewone competitie organiseert de Koninklijke Nederlandse Hockeybond ook een aparte "bekercompetitie". Door het lotingen van tegenstanders en door het Knock-out principe (waarbij alleen de wedstrijd-winnaar een ronde verder mag), staan dit soort avond wedstrijden vaak bol van de sfeer en de spanning. Bovendien worden de wedstrijden meestal juist gepland op de club die op papier de minst sterke ploeg is en dus een "thuisvoordeel" kan gebruiken. De teams van MHC Forescate komen uit in de KNHB "Silver Cup" (voor Nederlandse hockeyclubs uit de eerste klasse tot en met de vierde klasse). 

De Landelijk spelende hoofd- en overgangsklasse clubs spelen volgens hetzelfde systeem in de "Gold-Cup". Traditioneel treffen de winnaar van de Gold- en de Silver-cup elkaar in een ultieme krachtmeting aan het einde van het seizoen. In theorie kan dus aan het einde van de bekercompetitie een team uit bijvoorbeeld de vierde klasse in de finale spelen tegen een hoofdklasseploeg. 

Forescate Dames 1 in Silvercup:
De dames van Forescate speelden in November 2018 hun eerste wedstrijd in de Silvercup tegen het Haagse Groen-Geel. In een sfeervolle en spannende kraker eindigde de wedstrijd na de reguliere speeltijd in een gelijkspel en moesten dus Shoot-outs de beslissing brengen. In de heksenketel die in zo'n situatie ontstaat bleek Forescate de koelbloedigste ploeg en gingen de Voorschotense dames welverdiend een ronde verder.

Vrijdag een week geleden was eerste-klasser Zoetermeer Dames 1 de volgende tegenstander.   Hoewel de einduitslag anders doet vermoeden was het een redelijk gelijk opgaande en  spannende wedstrijd. Maar het verschil in ervaring gaf uiteindelijk de doorslag, Zoetermeer was in de benutting van kansjes gewoon geroutineerder en kon de snelheid van het spel bepalen door handige variaties in spelopbouw. Uiteindelijk was Zoetermeer met een winst van 3-0 de terechte winnaar en daarmee dus een ronde verder ten koste van Forescate.

Forescate Heren 1 in Silvercup:
Heren 1 speelde eind november ook hun eerste wedstrijd in de Silvercup tegen Feijenoord Heren 1. Feijenoord staat eerste in de vierde klasse maar zou op papier geen al te zware loting moeten zijn voor eerste-klasser Forescate.  Dat bleek ook zo, en met een Winst van 4-0 kon Forescate tevreden thuiskomen. 

De loting voor afgelopen vrijdag was duidelijk zwaarder,  Forescate trof in Rijswijk een eersteklasser uit hun eigen normale veldpoule. De ploegen kennen elkaar goed uit eerdere krachtmetingen en uit competitie in de voorgaande jaren. De wedstrijd beloofde dus in alles een sfeervolle avond op te leveren, en dat bleek ook al snel bewaarheid te worden.  
 
Forescate  speelde zonder de geblesseerde Bart Lagerberg en Jesper Knoester, maar met A-junior Jarno Platenburg die zijn overtuigende debuut maakte. Met de vele supporters langs de lijn, een mooi rookgordijn, en de massaal aanwezige sponsoren en leden van de vriendenclub van Forescate kon de wedstrijd beginnen. 
Beide ploegen begonnen aftastend aan de wedstrijd en er werd vooral veel op het middenveld gehockeyd. Na ongeveer tien minuten spelen sloeg Rijswijk echter toe. Een snel genomen vrije slag net buiten de cirkel werd behendig uitgespeeld en hierdoor stond de 0-1 op het bord. Daarna volgden over en weer kansen, maar beide ploegen werden niet echt dreigend. 

Tot vlak voor het rustsignaal Rijswijk snel counterde en verdediger Tom Kruysmulder onregelementair moest ingrijpen om een doelpunt te voorkomen, wat een strafbal tot gevolg had.   Normaal gesproken is een strafbal een enorme scoringskans maar Forescate keeper Rens Cassée was scherp en stopte de strafbal met een mooie duik naar de verre hoek. 

Nadat Kevin Segeren en gelegenheids assistent-coach Bart Lagerberg  Forescate op scherp stelden kwamen de blauwhemden als een volledig andere ploeg de kleedkamer uit. Vol energie en vechtlust ontstond er een hele andere wedstrijd, Forescate nam het initiatief geheel over en dit resulteerde gelijk in een aantal kansen. Het was aanvoerder Lars Knoester die na een goede actie Derek de Leeuw in stelling bracht. Deze schoot snel met zijn backhand, waarna Tycho Engelen uit de rebound de 1-1 binnen kon schieten. Niet veel later kreeg Forescate een strafcorner die door Romano van der Hooft snoeihard op de paal gepusht werd. Uit de rebound raakte Beau Vossenaar vervolgens de andere paal, waardoor de gelijke stand op het scorebord bleef staan. 

Het spektakel was hiermee compleet en de mannen uit Rijswijk werden er goed druk gezet door Forescate. Dit resulteerde niet veel later in een goede onderschepping van Yannick van der Haas op het middenveld. Hij stormde direct zelf door naar de vijandige goal en rondde koelbloedig af, 2-1. Forescate bleef hierna zonder al te veel problemen overeind en alleen in de allerlaatste minuut van de slotfase kreeg Rijswijk nog een strafcorner. Deze werd er echter vakkundig (maar pijnlijk) uitgelopen door Lars Knoester, waarna de wedstrijd werd uitgespeeld door Forescate.

De Silvercup-droom van Rijswijk ging dus in rook op, de mannen van Forescate zijn weer een ronde verder en spelen in april hun volgende bekerwedstrijd.

Een gestopte strafbal, het dubbel raken van doelpalen, het ombuigen van een 1-0 achterstand naar een 2-1 winst, rookgordijnen en veel kabaal, strafcornervariaties en mooie snelle aanvallen….. deze vrijdagavond had alles in zich wat bekerhockey aantrekkelijk maakt !

Foto's: Frank Schonk


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten