Het silvercupavonturr van Forescate dames 1 begint goed.
Het silvercupavonturr van Forescate dames 1 begint goed. Foto: A. Imink

Succes in Silvercup voor Forescate Hockey Dames 1

Sport Sport

Dit weekeinde was er opnieuw meer dan genoeg hockey voor Forescate Dames 1, met op vrijdagavond de wedstrijd voor het “Silvercup”, (het landelijke bekertournooi) en zondag de gewone competitiewedstrijd.

Vrijdagavond was de wedstrijd tegen “IJsseloever” uit IJsselstein. IJsseloever speelt in de eerste klasse van het district Midden en Noord Nederland en stond daar met 10 punten op een 9e plaats in hun competitie. Forescate speelt in de eerste Klasse van het district Zuid-Holland, en stond daar met 15 punten op de 8e plaats. Omdat daardoor IJsseloever op papier de zwakkere van beide teams is, werd de wedstrijd dus in IJsselstein gespeeld. 

Een landelijk bekertoernooi is (net zoals landelijke bekertoernooien bij veel andere sporten) een mogelijkheid voor teams uit alle verschillende klassen om zich te meten met teams uit hogere klassen of met vaak onbekende teams die normaal in andere districscompetities uitkomen. Nadat in het toernooi eerst teams uit een eigen klasse moeten worden verslagen, komen later in het tournooi steeds sterkere teams uit hogere klassen als tegenstander. Deze vrijdagavonden zijn altijd een feestje, met veel sfeer, spanning en vaak ook sensatie en landelijk vaak heel verrassende uitslagen. Omdat de winnaar van de avond een ronde door mag en de verliezende partij uit het tournooi valt, is het Silvercuptournooi dus echt een kwestie van “erop of eronder” en dat is vaak te merken aan de spanning bij spelers en publiek.

In dit geval speelden dus 2 relatief gelijkwaardige teams tegen elkaar, beide 1e klassers die elkaar nog nooit eerder hadden getroffen. Dat was ook te zien in de wedstrijd. Beide teams begonnen voorzichtig, speelden de bal veel rond om controle over de wedstrijd te krijgen en om vooral maar geen fouten te maken. Elk foutje over en weer zorgde direct voor een uitbraak van de tegenpartij, waarbij de verdediging zich steeds moest bewijzen. Het spel golfde vooral op het middenveld op en neer zonder dat een van beide ploegen overwicht kon afdwingen. 

Later in de wedstrijd ontstond bij beide partijen het besef dat er in bekerwedstrijden altijd hoe dan ook een winnaar moet komen en dus dat het team dat tegen het einde van deze wedstrijd een goal zou kunnen maken waarschijnlijk ook de winnaar van de avond zou zijn. IJsseloever probeerde met individuele acties het verschil te maken, maar daarvoor stond de Forescate verdediging te sterk opgesteld en werden de aanvallen tijdig afgevangen. Op een levensgevaarlijke aanval na, die echter door de IJsseloever aanvallers niet tussen de palen werd getikt, en de thuisploeg die dus niet scoorde. 

Forescate werd aan het einde van de wedstrijd duidelijk sterker en gaf meer druk dan eerder in de wedstrijd en kreeg de controle over de wedstrijd, maar had het geluk duidelijk niet aan haar zijde. Een Forescate uitbraak met schitterend combinatiespel verdiende een doelpunt door een simpel intikkertje, maar werd miraculeus door IJsseloever weggewerkt. Een een schitterende slag van Esther van Zonneveld vanuit een moeilijke rechterhoek ging even later via de paal uiteindelijk net links langs het doel. Na 70 minuten hard werken door beide ploegen en met veel stuntwerk van de meegekomen supporters, eindigde de reguliere speeltijd zoals de wedstrijd was begonnen, met een 0-0 stand.

Omdat in bekertoernooien natuurlijk een winnaar moet worden bepaald, worden in zulke gevallen series van 5 “shoot-outs” genomen om een einduitslag te kunnen vaststellen. Een Shoot-out is geen strafbal vanaf een vaste plek voor het doel, maar is juist een technische krachtmeting tussen een speler en een keeper. De speler start met bal vanaf de 23 meter-lijn en moet binnen 8 seconden een correct doelpunt scoren. De keeper doet er natuurlijk juist alles aan om dat doelpunt te voorkomen, of de aanval met actief verdedigen zo te vertragen dat de 8 seconden voorbij zijn voordat er gescoord kan worden. Een shoot-out serie is dus voor alle deelnemers ook vooral een zenuwenkwestie in een 1-op-1 krachtmeting, met in dit geval ook een heel duidelijk aanwezig publiek.

Forescate-Keepster Philique Immink was al enigszins geblesseerd aan de wedstrijd begonnen, en gaf daarom in de seconden voorafgaand aan de shoot-out serie heel begrijpelijk aan dat dit nou net het scenario was waar ze niet op had gehoopt. Forescate miste vervolgens ook nog gelijk de eerste shoot-out, terwijl IJsseloever juist wel alle eerste 3 shoot-outs wist te scoren. Lise van der Kruk, Elise van Pijlen en Anouk van Zonneveld wisten echter het Forescatehoofd daarna koel te houden en hun shoot-out wel te scoren. Na 3 succesvolle shoot-outs ging het voor de Thuisploeg IJsseloever bij de 4e shoot-out dan toch mis, en stuitte de IJseloever-aanvalster hard op Forescate Keepster Immink, waarbij de keepster een voet van de aanvalster hard tegen haar hoofd kreeg en het even de vraag was of ze nog verder zou kunnen spelen. 

Op dat moment was de spanning opeens toch te snijden. Een gelijke stand van 3-3 in deze shoot-out serie, een aangeslagen Forescate Keepster, en voor beide teams nog maar 1 resterende Shoot-out. Maximale druk op de speelsters en de Keepsters dus, want diegene die nu het beste uit zichzelf weet te halen kan de winst voor het team wellicht binnenslepen.Forescate aanvoerster Esther van Zonneveld wist vervolgens uitstekend met deze druk om te gaan en overtuigend haar doelpunt te maken, waarbij alle druk dus op de laatste shoot-out kwam te liggen. De IJsselover aanvalster koos voor een aanval over links, maar kwam ondanks een handige draai toch niet voorbij Forescatekeepster Philique Immink die de bal met haar stick net buiten bereik van de aanvalster wist te tikken, waardoor Forescate met 4-3 de welverdiende winnaar van de Silvercupavond werd. 

In het toernooi zijn nu nog slechts 16 ploegen over van Maastricht tot Groningen en van Alkmaar tot Nijmegen die over ruim een week zullen strijden om een plek bij de laatste 8.Forescate Heeft daarbij geloot tegen uitgerekend een goede bekende, CraenhoutHBS. Van alle onbekende mogelijke tegenstanders, treft Forescate dus uitgerekend een silvercup tegenstander uit de eigen gewone competitiepoule. Craeyenhout staat op een 2e plek en heeft duidelijk ambitie om dit jaar te promoveren. Met 30 competitiepunten heeft Craeyenhout precies het dubbele aantal punten als Forescate, dat op dit moment op een 10e plek staat. De laatste keer dat de beide ploegen elkaar troffen was in november 2022 waarbij Forescate met 2-0 wist te winnen. Hoewel Craeyenhout dus de favorietenrol heeft, hebben de Voorschotense Dames zeker kansen. Forescate heeft zich immers in deze Silvercup al bewezen.

Zondag 26 maart was vervolgens de reguliere competitiewedstrijd tegen Zoetermeer.  Na een zware wedstrijd op vrijdagavond stond zondag de reguliere competitiewedstrijd tegen Zoetermeer op het programma. Een loodzware wedstrijd, want Zoetermeer staat al lange tijd op een eerste plek in de poule, en koerst duidelijk op het kampioenschap in deze eerste klasse en dus op promotie af, en kwam ook met dat doel zondag in Voorschoten op bezoek.

Ondanks de klasse van Zoetermeer wist Forescate via een mooi doelpunt van Milou Raap op een 1-0 voorsprong te komen, en met goed hockey de wedstrijd deels naar zich toe te trekken. Na de rust wist Zoetermeer zich echter goed te herpakken en de controle over de wedstrijd te krijgen en kwam het terug van de achterstand tot een 1-4 voorsprong. In het 4e kwart van de wedstrijd wist aanvoerster Milou Raap nog de 2-4 te scoren, maar Zoetermeer gaf daarna nauwelijks ruimte meer weg en er bleef Forescate ook niet genoeg tijd om de wedstrijd nog te kunnen draaien in hun voordeel. Een verlies tegen de koploper is niet onverwacht, maar Forescate was in de eerste helft met hun 1-0 score een geduchte tegenstander voor de koploper. Het is jammer dat Forescate dit niet heeft kunnen vasthouden, de inspanning van vrijdagavond was wellicht toch zwaarder dan verwacht.

Volgende week staat Voor de Dames de huidige nummer 6, Haarlem op het programma. Hier zullen de Dames zeker proberen om punten te gaan pakken. Alle steun is welkom, 12.45 in Haarlem !

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Nieuw bestuur Vereniging Noord Hofland en Frans Bakker erelid 11 uur geleden
Afbeelding
Veurs Lyceum doet mee aan Rijnlandcup 11 uur geleden
Afbeelding
VVD: Belangrijke stappen voor woningenbouw Voorschoten 19 uur geleden
Afbeelding
Archeo-workshop voor kinderen in Museum Voorschoten 19 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker start campagne 'Voorschoten gaat voor afval scheiden' 5 jun., 11:01 1