Clubs, bedrijven en politiek gingen in debat over duurzaam accommodatiebeleid op het gebied van sport. Foto: PR
Clubs, bedrijven en politiek gingen in debat over duurzaam accommodatiebeleid op het gebied van sport. Foto: PR

‘Duurzaam accommodatie beleid biedt kansen’

Sport Sport

Onlangs vond in Het Kruispunt een inspirerende bijeenkomst plaats over duurzaam accommodatiebeleid. Een grote groep vertegenwoordigers van sportaanbieders, bedrijven en politieke partijen gingen in debat over de gezamenlijke toekomst. Aan het einde van de avond kon een bevredigende conclusie worden getrokken. ‘Als alle partijen goed samenwerken, kunnen wij in Voorschoten iets heel moois gaan neerzetten. Innovatie, doelmatigheid en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan als de handen ineengeslagen worden.’

door Hans Douw

De avond werd afgetrapt door een drietal sprekers. Lex Eggink (voorzitter Sporttafel), Hubert Schokker (wethouder sport en duurzaamheid) en Harry Wientjens (directeur Rabobank Den Haag e.o.) lieten hun licht schijnen over het onderwerp. In hun presentaties legden ze daarbij de relatie met andere betrokken partijen, waarmee een mooie aanzet werd gegeven tot verdere samenwerking. Vervolgens werd een aantal stellingen besproken. ‘Binnen 10 jaar dient Voorschoten te beschikken over duurzame accommodaties voor alle vormen van sportbeoefening.’ Maar ook: ‘Wat moeten wij doen om onze sportaccommodaties te transformeren tot duurzame, multifunctionele sportparken zodat we de ruimte efficiënter kunnen benutten?’.
Alle partijen waren het er over eens dat de sportaccommodaties veel achterstallig onderhoud kennen. Daarnaast is er een probleem op het gebied van capaciteit. De beschikbare ruimte om te sporten is te beperkt. Het dorp is gegroeid, maar de sportmogelijkheden hebben geen gelijke tred gehouden. De aanwezige voorzieningen kunnen beter benut worden door bijvoorbeeld overdag kinderopvang en fysiotherapie de ruimte te geven. Daarnaast moet er iets gebeuren met de infrastructuur.

Een werkgroep met vertegenwoordigers uit de verschillende geledingen, gaat nu verder met het ontwikkelen van de plannen. Er zijn veel ideeën. Die lopen uiteen van het gezamenlijk inrichten van een energievoorziening voor heel Sportpark Adegeest, tot een complete herinrichting met een gezamenlijk clubhuis en kleedkamers voor alle clubs op het complex. Dit vraagt een masterplan en draagvlak van alle betrokkenen. Feit is dat het voor de individuele verenigingen steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden. Voor het bouwen van het ‘sportcomplex van de toekomst’ is visie en lef nodig. Maar als het aan de clubs, bedrijven en de politiek ligt, wordt hier werk van gemaakt.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42