Afbeelding

De aanleg van glasvezel in Voorschoten vordert

Zakelijk Ondernemer in beeld

In januari van dit jaar kwam het nieuws over de aanleg van glasvezel in Voorschoten. Open Dutch Fiber is de eigenaar en beheerder van dit netwerk en heeft daarvoor aannemer Euronet Infratechniek ingehuurd om het netwerk aan te leggen. De aanleg die eind januari van start ging vordert inmiddels gestaag. De graafploegen zijn in het eerste gebied al voor driekwart gereed en in de andere twee gebieden zijn ze inmiddels ook begonnen en liggen op schema. De drie glaswijkcentrales zijn geplaatst in elk werkgebied. Hiermee kan iedereen in Voorschoten straks aangesloten worden op de supersnelle infrastructuur en is daarmee klaar voor de digitale toekomst.

Sprietjes en aansluiten
Het graven in de straat is nodig om uiteindelijk alle woningen te voorzien van een glasvezelaansluiting. De straat is na een dag weer dicht, maar wat zichtbaar blijft zijn turquoise sprietjes die bij iedere woning ongeveer tien centimeter omhoogsteken. Deze sprietjes moeten zichtbaar blijven, zodat gemeten kan worden of de kabel goed is aangesloten. Als de aansluiting naar de woning gemaakt wordt, dan zal de kabel bij de sprietjes worden opgegraven en, door middel van een boring onder de tuin door, naar binnen worden gebracht of weggewerkt onder de stoep als er geen aansluiting in de woning gewenst is. Daarmee verdwijnen langzaamaan alle sprietjes weer uit het straatbeeld. Belangrijk is dat deze sprietjes dus onbeschadigd blijven. Dus niet afknippen …

Appartementen werken net wat anders
Als bewoner van een portiek of hoogbouw woning, zal het aansluiten net iets anders verlopen dan bij een laagbouw woning. De pandeigenaar (woningcorporatie, VvE of verhuurder) zal voordat de aanleg begint afspraken maken over hoe het pand wordt aangesloten. Daarvoor verzamelt Open Dutch Fiber van tevoren de contactgegevens, om deze afspraak in te kunnen plannen. Het is dus belangrijk om hieraan mee te werken omdat ook als u zelf geen aansluiting wil, uw medewerking gewenst is voor de overige bewoners in het pand.

Een glasvezelaansluiting kost u niets
Iedereen in Voorschoten heeft de mogelijkheid op een glasvezelaansluiting. Deze komt op een logische plek in de woning. Vaak is dit in de meterkast. Het aansluiten in de woning duurt vaak minder dan een uurtje. Bijvoorbeeld bij rijtjeshuizen gaat de aansluiting niet verder dan de erfgrens. In dat geval wordt de aansluiting pas doorgetrokken tot in de woning, op het moment dat er een abonnement wordt afgesloten bij een glasvezelprovider. In alle gevallen is de aansluiting kosteloos en zonder verplichtingen. Ook de gemeente betaalt niets aan het netwerk, dit is geheel voor rekening van Open Dutch Fiber. Open Dutch Fiber geeft de gemeente garantie op het straatwerk en betaalt alle kosten die gemaakt worden door de gemeente om het project te begeleiden. Het is een nutsvoorziening waar door een bewoner op ieder moment gebruik van gemaakt kan worden, maar dat hoeft niet. Het activeren van de glasvezelaansluiting kan op dit moment alleen bij T-Mobile, die glasvezelabonnementen voor internet, telefoon en televisie aanbiedt. Kijk voor de actuele prijzen en aanbiedingen op hun website.

Als het even niet goed gaat
Het is een megaproject. Alle straten gaan open en veel woningen worden bezocht en aangesloten. Open Dutch Fiber informeert bewoners van tevoren via brieven en flyers over de werkzaamheden. Dat gaat heel vaak goed, maar er gaat ook wel eens iets niet goed. Stoeptegels die verzakken, hoopjes zand die blijven liggen, beschadigingen en miscommunicatie. Open Dutch Fiber probeert natuurlijk alles om dit te voorkomen, maar waar gewerkt wordt … Mochten bewoners klachten hebben, dan kunnen ze deze bij Open Dutch Fiber melden. Zij zorgen ervoor dat deze zo snel mogelijk worden opgevolgd en opgelost. Kijk voor de contactinformatie op de website opendutchfiber.nl.

Voor eventuele vragen of opmerkingen voor de Gemeente Voorschoten is Wilfred Molenkamp aanspreekpunt, telefonisch te bereiken via nummer 14 071.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten 19 feb, 22:25
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein 19 feb, 22:22
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1