vrijwilligers Iona Richardson,  Aman Kohistani en  Tonnie Spann
vrijwilligers Iona Richardson, Aman Kohistani en Tonnie Spann

Seniorencafé blij met vrijwilligers

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten - In de wijk Noord-Hofland is al bijna 2 jaar op elke woensdagochtend een inloopmogelijk-heid voor senioren. Dit is een mooie moment om eens te evalueren. Ben Arends praat met de vrijwilligers Iona Richardson, Tonnie Spann en Aman Kohistani, die met z'n drieën dit seniorencafé runnen.

Over hun arbeidsverleden is heel veel te zeggen. Hun werkzaamheden varieerden van verpleegkundige, maatschappelijk werkster, caissière, projectleider, arts, tot werk bij de sociale dienst en burgerzaken. Samen gevat een zeer gemêleerd gezelschap dat met elkaar een goed team vormt.

Op de vraag hoe zij vrijwilliger zijn geworden komt duidelijk naar voren dat zij alle drie iets nuttigs willen doen met hun beschikbare vrije tijd. "Ik vind het leuk om met mensen bezig te zijn" aldus Tonnie. Aman vertelt:"Als vluchteling wilde ik snel, maar ook goed Nederlands leren. Pas dan kan ik straks weer als arts gaan werken".

In Alettahof krijg ik alle gelegenheid om wat ik hier leer in de praktijk te brengen". Iona vult aan:" Ik wilde me inzetten voor een goed doel en geheel toevallig/spontaan ben ik hier de uitdaging aangegaan om 'gastvrouw' te worden".Unaniem zijn ze van mening dat ze geen seconde spijt hebben van hun beslissing.

Hoe ziet zo'n woensdagochtend er uit en wat doen jullie dan zoal?
Om 8.30 uur draait de voorbereiding al op volle toeren; de tafels en stoelen worden in een gezellige opstelling gerangschikt, de spellen en het biljart worden klaargezet, de leestafel wordt ingericht en de koffie apparaten staan te trappelen om te starten. 
De eerste bezoekers druppelen vanaf 9.00 uur binnen en maken een keuze wat ze willen gaan doen. Er is van alles mogelijk, maar niets moet. Een aantal kiest voor gewoon een kletspraatje en met een gratis kopje koffie erbij komen leuke gesprekken en nieuwe contacten tot stand. 
Als gastvrouw en gastheer zorgen we er voor dat het de bezoekers aan niets ontbreekt en spelen soms ook een spelletje met ze mee. Dat het sjoelen als serieuze sport wordt gespeeld, blijkt wel uit het feit dat er ook wel eens een scheidrechter nodig is. Dit klinkt fanatiek, maar ze hebben de grootste lol. Tegen lunchtijd gaat iedereen weer naar huis en ruimen we alle spullen weer op.

Hoe ervaren de bezoekers het seniorencafé?
Bijna in koor antwoorden ze:"Ze vinden het erg leuk en de meeste zijn weer blij als het woensdagmorgen is". Ze zijn ook erg blij dat we geen zomerstop houden en de hele zomer open zijn.

Zijn er nog nieuwe activiteiten in het Seniorencafe?
Iona:"Jazeker, er zijn thema's die worden aangeboden". Om de twee maanden worden onderwerpen behandeld of gepresenteerd die de bezoekers aanspreken". Tonnie en Aman sommen spontaan een paar thema's op: Kees Smit, de blinde auteur van boeken met zijn geleidehond Lenno, Praktische informatie over de WMO en Veiligheid in- en rond het huis. Wat is het nut van een medische wilsverklaring?

De nieuwe thema's die we in voorbereiding hebben zijn: 'De blauwe tram', 'Een modeshow voor senioren' en 'Historisch Voorschoten'.

Hoe bedenken jullie de thema's? 
Tonnie:"We bedenken ze zelf" Iona:"En we leggen ze de mensen voor. Afhankelijk van hun reacties gaan we er wel of niet mee aan de gang. Aman:"In gesprekken proefde ik dat men heel graag iets meer wil weten over de geschiedenis van Voorschoten".

Dat we in de roos schieten met die themaochtenden blijkt wel, want naast bezoekers uit de wijk Noord-Hofland zien we ook veel mensen uit andere wijken van Voorschoten. Iedereen is welkom en dat betekent vaak een volle zaal!

Wat we zien gebeuren is dat mensen ook buiten het Seniorencafé elkaar op straat en bij de supermarkt begroeten. Mocht er iemand ziek zijn, dan organiseert men dat er een kaart naar toe gaat of een bloemetje. We kennen inmiddels veel namen, maar er komen regelmatig nieuwe bezoekers bij. Het Seniorencafé heeft bewezen dat ze in een behoefte voorziet en het mensen in een gezellige sfeer samen brengt. Hier ontstaat echt verbreding van sociale contacten met buurtbewoners.

Alettahof activiteitencentrum,
Aletta Jocobsplantsoen 97,
2253 RW Voorschoten
www.alettahof.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 9 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 12 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 18 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 22 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9