Coureur Jelmer reed de kwalificatie
Coureur Jelmer reed de kwalificatie Foto: Jorrit Lousberg

Voorschotense Jelmer rijdt zonne-auto naar tweede startplek Sasol Solar Challenge

Algemeen

Nuon Solar Team overtroefd door Japanse rivaal bij kwalificatie zonnerace

Pretoria, 19 september 2018 – De echte race is nog niet eens begonnen maar woensdag al kwam het tot een confrontatie tussen het Nuon Solar Team, met aan het stuur Voorschotenaar Jelmer van der Hoeven (23), en zijn grote rivaal, het Japanse Tokai. Bij de kwalificatie voor de beste startpositie waren de Japanners het TU-team met één seconde te snel af. Daardoor starten de Nederlanders met hun zonnewagen Nuna9S aanstaande zaterdag vanaf de tweede plek bij de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

De kwalificatie had plaats op een straatparcours ten noorden van Pretoria, waar Nuna9S zich moest bewijzen op een slalom van 400 meter. "Nuna voelde goed aan en lag stabiel op de weg tijdens de slalom", zegt Jelmer, die naast kwalificatiecoureur ook een van de coureurs is tijdens de race. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we alle diverse landschappen van Zuid-Afrika aankunnen. Het wordt spannend, maar met onze intelligent cruise control zien we zeker goede mogelijkheden om Tokai te verslaan."

Het was de eerste echte confrontatie tussen de 9 teams die deelnemen aan de achtdaagse zonnerace over een afstand van 4.500 kilometer. Omdat de onderlinge verschillen tussen de grootste concurrenten tijdens de kwalificatie klein waren, belooft de Sasol Solar Challenge erg spannend te worden.

Bijschrift: Nuon Solar Team reed het Zuid-Afrikaanse parcours in 8 seconden, 1 seconde langzamer dan de concurrent uit Japan. (Foto door Jorrit Lousberg). Er zijn ook filmbeelden beschikbaar via: https://we.tl/t-2qsoZPrnte en meer foto's als bijlage onder het persbericht.

Steun van Nederlandse ambassadeur

Het Nuon Solar Team kreeg woensdag morele steun van de Nederlandse ambassadeur in Pretoria, Han Peters. Hij plaatste het team lovend in een "Nederlandse traditie van innovatie, teamgeest en samenwerking." Peters: "Nederland staat bekend om zijn innovaties op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Met ambitieuze klimaatdoelen voor ogen, zoals 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030, moeten we slim denken én samen denken. Gelukkig hebben we intelligente, jonge mensen van de Technische Universiteit Delft om aan deze ideeën te werken."

Het Nuon Solar Team heeft het afgelopen jaar non-stop gewerkt om van de Nuna9S de slimste auto op aarde te maken. De ambassadeur zei er daarom zeker van te zijn dat we een overwinning van het Nuon Solar Team gaan zien.

Ambassadeur Peters rijdt zaterdag bij de start van de Sasol Solar Challenge mee in het konvooi achter Nuna9S. Voor coureur Pauline Overes (22) wordt het die dag meteen heel spannend: zij moet de zonnewagen met 110 kilometer per uur over een drukke zesbaans snelweg manoeuvreren, links rijdend.

Zie ook het artikel in de Voorschotense Krant die vrijdag 21 september verschijnt en op www.voorschotensekrant.nl is te lezen

Afbeelding
Nuna9s tijdens kwalificatie slalom
Afbeelding
Afbeelding
Het japanse team Tokai won de kwalificatie

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 3 minuten geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 9 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 13 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31