Afbeelding

Tentoonstelling van aanwinsten van de collectie in het museum Voorschoten

Algemeen


Voorschoten - 28 november 2018 t/m 16 december 2018

De collectie van Museum Voorschoten is de afgelopen periode uitgebreid met een aantal mooie aanwinsten! Het verzamelbeleid van Museum Voorschoten heeft tot doel de historie en het culturele erfgoed van Voorschoten te bewaren, te verzamelen, te onderzoeken en te presenteren.

Onder andere is er een boek te zien uit 1763, van Pieter de la Court van der Voort. Deze vermogende lakenkoopman verbleef regelmatig op de buitenplaats Allemansgeest, nu bekend als Berbice. Het boek is een verhandeling over het aanleggen van buitenplaatsen en het kweken van gewassen. Het museum heeft een exemplaar van de tweede druk geschonken gekregen, waar we erg verguld mee zijn.

Van architect Berlage kocht het museum een collectie van ontwerpen van Volkswoningbouw, een uitgave van 1925. In deze map bevinden zich de tekeningen van de vijf best geslaagde ontwerpen voor een complex van arbeiderswoningen in het begin van de vorige eeuw, waaronder het Burgermeester Vernède-park in Voorschoten.

Ook onze zilvercollectie is uitgebreid met recente en oudere objecten. U ziet een tweetal zilveren kandelaars uit de nadagen van de Zilverfabriek, naar een ontwerp van Patty Harpenau en een koffieservies van Van Kempen uit 1910.

Daarnaast zijn enkele werken van Louise de Lang – van Schaik te zien. Haar leven stond in het teken van kunsteducatie en menig Voorschotenaar volgde creatieve cursussen in haar boerderij Oud Woelwijk.

Ook Portret van Tineke van Sierk Schröder, een van de bekendste portretschilders van zijn tijd, en oprichter van de Voorschotense Kunstkring, is verworven door aankoop.

Last but not least is te zien Landschap "Nabij Voorschooten" van Jan Heppener, die geïnspireerd werd door diverse plaatsen aan de Vliet. Op het schilderij is onder andere de werking van een 'rolpaal' te zien, waarmee de trekschuit, belangrijk vervoermiddel in de negentiende eeuw, door een bocht in de waterloop getrokken werd. Bent u Vriend van het Museum? Dan danken wij u, omdat u met uw jaarbijdrage de uitbreiding van onze collectie mede mogelijk heeft gemaakt!

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 14 minuten geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 6 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 6 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 7 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 7 uur geleden