Coördinator VoorleesExpress Fariidah van Leeuwen (Stichting JES Rijnland) biedt Wethouder Nanning Mol een eerste exemplaar van het onderzoek 'Werkt de VoorleesExpress?' aan. Foto: VSK
Coördinator VoorleesExpress Fariidah van Leeuwen (Stichting JES Rijnland) biedt Wethouder Nanning Mol een eerste exemplaar van het onderzoek 'Werkt de VoorleesExpress?' aan. Foto: VSK

Wetenschappelijk bewezen: de Voorleesexpress werkt!

Algemeen Regio nieuws

Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die door hun ouders worden voorgelezen een voorsprong hebben. Maar wat als je als ouder zelf al problemen hebt met lezen of de taal niet machtig bent? Dan is er de voorleesexpress, vrijwilligers die thuis komen voorlezen. En dat werkt, zo heeft een studie nu uitgewezen. 

Woensdagmiddag namen wethouders Nanning Mol (Jeugdhulp) en Monique Lamers (onderwijs) namens JES Rijnland het eerste exemplaar van het onderzoek 'Werkt de VoorleesExpress? in ontvangst van Fariidah van Leeuwen. Met de Bibliotheek Voorschoten en Voorschoten Voor Elkaar voert JES Rijnland het succesvolle programma de VoorleesExpress uit in onder andere Voorschoten. In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt nu uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien. 

Bij ouders met een taalachterstand kan de leesopvoeding in de knel komen, waardoor hun kinderen het risico lopen om taalproblemen te ontwikkelen. Voor deze doelgroep bestaan er speciale leesbevorderingsprogramma's zoals de VoorleesExpress waarbij vrijwilligers voorlezen en andere geletterde activiteiten introduceren in gezinnen waarin zulke activiteiten niet vanzelfsprekend zijn. JES Rijnland bereikt jaarlijks ongeveer 150 gezinnen met kinderen tussen de 2 en 10 jaar. 

Vooruitgang in verhaalbegrip en boekenkennis
De onderzoeksresultaten wijzen uit dat de VoorleesExpress werkt. De kinderen gaan niet vooruit in woordenschat, maar wel in verhaalbegrip en het aantal boeken dat ze kennen. Hun ouders gaan naar eigen zeggen bovendien intensiever voorlezen. De stijgende lijn in de boekenkennis van kinderen en het voorleesgedrag van ouders zet door nadat de interventie na twintig wekelijkse bezoeken eindigt.

Verduurzaming interventie
Onderzoekers Aike Broens en Roel van Steensel concluderen dat de VoorleesExpress de taalontwikkeling positief kan beïnvloeden, maar dat het nog beter kan. Het effect op het verhaalbegrip zwakt na een aantal maanden namelijk af. De onderzoekers adviseren daarom de interventie te verrijken met aanvullende activiteiten. Anne Heinsbroek, directeur van de VoorleesExpress, ziet hierin mogelijkheden. "We zijn, met onze partners, druk bezig om te zorgen voor een ruimer meertalig aanbod. Ouders kunnen hiermee in hun moedertaal de taalontwikkeling van hun kind stimuleren. Daarnaast gaan onze vrijwilligers aan ouders meer mogelijkheden aanreiken om met drukke peuters op een speelse manier met taal bezig te zijn." JES Rijnland is blij met de uitkomst van de effectstudie, omdat het met 12 diverse programma's de noodzaak van een bredere aanpak al langer onderschrijft.   

JES is voortdurend op zoek naar nieuwe voorleesvrijwilligers voor de VoorleesExpress. Ook geïnteresseerde gezinnen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Contactpersoon: Fariidah van Leeuwen, 071 – 342 09 00, f.vanleeuwen@jesrijnland.nl. 
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 14 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 23 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37