<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Kyan - Ontroering en (h)erkenning in aangrijpende documentaire

Devin was pas vijf jaar toen zijn broertje, nog maar een paar dagen oud, overleed. Ruim 23 jaar later wil hij weten hoezeer de dood van Kyan hem heeft beïnvloed. Samen met zijn partner van filmproductiebedrijf Spekkoper Films maakte hij een documentaire. De documentaire heeft inmiddels al drie keer volle zalen getrokken en wordt op 17 februari en 22 maart vertoond in het Cultureel Centrum.

'Het verzoek van Devin om zijn therapiesessies te mogen filmen, was voor mij een ongebruikelijke vraag', vertelt Monique Koel. 'Hierover moest ik nadenken: therapie is immers een intens en zeer persoonlijk proces. Wil je zoiets kwetsbaars vastleggen en publiek maken?' Monique is psychosociaal therapeut en een van haar specialisaties is rouwverwerking. Zij werkte mee aan de documentaire over het verwerkingsproces van Devin, die als vijfjarig jongetje meemaakte dat zijn broertje Kyan drie dagen na zijn geboorte overleed.

Verlies
'Ik vroeg Devin waarom hij hiervan een documentaire wilde maken en hij antwoordde dat hij eigenlijk niets wist rondom het overlijden van zijn broertje en dat daarover thuis niet werd gesproken. Hij ervoer dat hij zelf moeilijk bij zijn diepere gevoelens kon komen en dat gaf problemen in zijn relatie, de aanleiding om bij mij te komen. Hij was zelf op zoek gegaan naar informatie, maar vond vrijwel niets over de mogelijke gevolgen van het verlies van een broertje of zusje. Door zelf deze documentaire te maken, hoopt hij ook anderen te helpen'.

Dat vond Monique een mooi doel en het sloot aan bij haar ervaringen met cliënten met een soortgelijke geschiedenis. Ze legt uit: 'Voor cliënten, inmiddels vaak al ver in de volwassenheid, vormt het verlies van het overleden broertje of zusje veelal nog steeds een pijnlijke herinnering. Net zoals de herinneringen aan het bezoek dat de rouwende ouders destijds kregen en het gemis aan aandacht voor het jonge kind dat daardoor het gevoel kreeg te worden vergeten. Ook kinderen hebben troost en aandacht nodig. Ook zij voelen en rouwen, alleen anders dan volwassenen'.

Gedurende negen maanden zijn alle sessies gefilmd. Uit dit filmmateriaal is een mooie, inzichtgevende en ontroerende documentaire gemaakt. Een intens en ook dynamisch proces waarin zowel Devin als zijn ouders, zusje en partner zich in al hun kwetsbaarheid laten zien. 'Hiervoor is moed nodig, waarvoor ik groot respect heb', aldus Monique.

Vergeten kinderen
Met deze documentaire hoopt Monique alsnog erkenning te geven aan de vergeten kinderen van toen, en rouw bij kinderen nog meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast ook meer bewustwording te creëren dat rouw zich soms pas vele jaren later kan aandienen, in bepaalde gedragingen of anderszins. Daarbij is de relatie tot dat eerdere verlies vaak moeilijk te leggen.

Kaarten reserveren
De voorstelling van de documentaire KYAN is te zien op maandagavond 17 februari en zondagavond 22 maart om 19.30 uur in het Filmtheater, Cultureel Centrum, Prinses Marijkelaan, Voorschoten. Na de voorstelling is er gelegenheid tot napraten. 'Telkens weer krijgen we mooie en ontroerende reacties en zien en horen we dat verhalen gedeeld worden, ook verhalen die al jarenlang op slot hebben gezeten en blijkbaar bevrijd kunnen worden door het gezamenlijk kijken naar deze documentaire'.

Kaarten zijn online verkrijgbaar à 9 euro via https://kyandocumentaire.eventbrite.nl

Voor informatie over de diverse therapievormen van Monique Koel: www.harts-tocht.com en www.therapieleiden.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten