<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Psycholoog Bob van Eerd heeft tips voor gezinnen met kinderen. Foto: pr
Psycholoog Bob van Eerd heeft tips voor gezinnen met kinderen. Foto: pr (Foto: )
Regio nieuws

Kinderpsycholoog Van Eerd: zorg voor structuur

(Door: Bob van Eerd, psycholoog) Vanaf maandag 16 maart zijn de scholen gesloten en zitten onze kinderen thuis, vaak ook nog met thuiswerkende ouders. Het is niet denkbeeldig dat de huidige maatregelen verlengd gaan worden tot en met de meivakantie. 

Een situatie die normaal alleen in de weekenden zo is, maar dan is er nog het ritme van sportclubs en (familie-)uitjes.Het is voor ons allemaal nieuw en iedereen is een beetje bang.In eerste instantie zijn de kinderen vaak blij dat school niet door gaat.In de periode daarna beseffen ze steeds meer dat ze ook veel missen.Hun vaste structuur, de vriendinnetjes en vriendjes, de juf en de meester, de training of de zwemles.

Ook merken ze dat hun ouders ongerust zijn. Bezorgd om eigen gezondheid of die van de grootouders. Het nieuws staat vaak aan en gaat over zeer nare zaken die nu eens niet op grote afstand staan, maar heel dicht bij komen en ons allen raken.Belangrijk voor kinderen is dat we zoveel mogelijk rustig proberen te blijven reageren, zodat zij zich zelf veilig blijven voelen.Als u nog tips wilt hebben wat je tegen je kinderen kunt zeggen n.a.v. hun vragen over Corona, dan kunt eens kijken op de website van het kenniscentrum voor Kind- en Jeugdpsychiatrie (kenniscentrum-kjp.nl) Zij hebben daar een mooie pagina voor gemaakt.

De scholen zijn druk bezig met online lespakketten te verzorgen zodat het leren een beetje door kan gaan.Bedenk daarbij dat alle onderwijzers weten dat het exact op peil blijven van kennis niet het belangrijkste doel is. Dat komt later wel weer. Nu dient het in ieder geval ook om ‘balgevoel’ te blijven hebben met taal, rekenen en de zogenaamde zaakvakken.
Voor veel ouders (én kinderen) brengt het ook extra stress mee, zeker als je klein behuisd bent.Wat de kinderen en u daarbij in de komende weken kan helpen, is dat op de doordeweekse dagen de structuur van de schooldagen globaal wordt vastgehouden. Bedenk daarbij dat het enorme veranderingen zijn en dat er soms andere dingen belangrijk zijn dan het schema, omdat je kind door stress of iets anders, eerder steun en een knuffel nodig heeft dan zich precies aan de afspraken te moeten houden.Goed blijven aanvoelen en inschatten wat je kind nodig heeft, is natuurlijk het belangrijkste.

Maar toch helpt het bij dit alles om op tijd op staan, met een goed ontbijt te starten, tv en andere beeldschermen uit te doen bij de maaltijden, afspraken wanneer aan schooltaakjes wordt gewerkt, tijd voor lezen, afspraken wanneer ze ‘vrije tijd’ hebben, wanneer er buiten gespeeld kan worden, wanneer er tijd is om samen met de ouders spelletjes te doen of samen naar school-tv of een serie te kijken, en af te spreken wanneer ouders bij toerbeurt wel of niet beschikbaar zijn vanwege hun eigen werk.

Ook zijn er als je erover nadenkt, best veel binnenspelen te bedenken waarbij kinderen toch lekker kunnen bewegen. En het werkt altijd goed als kinderen op vaste momenten en tijden taakjes in huis toegewezen kregen. Als je bijvoorbeeld kijkt wat er allemaal komt kijken bij het uitruimen van een vaatwasmachine, en het opruimen op de juiste plaats, dan zijn dat taakjes die de concentratie en de organisatie vermogens trainen. Maar ook een heel tevreden gevoel kunnen opleveren van nuttig te zijn door mama en papa te helpen.

Er zijn vast veel meer zaken te bedenken die goed werken in deze tijden.Ik wil u vragen ze aan de redactie (redactie@voorschotensekrant.nl) door te geven, die kunnen er dan een overzicht van maken dat ieder weer verder kan steunen.

Veel goeds voor ieders gezondheid gewenst.

Bob van Eerd


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten