<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Zuster Regina overhandigde de allereerste brochure met het visiedocument aan burgemeester Stemerdink.&nbsp;</p>

Zuster Regina overhandigde de allereerste brochure met het visiedocument aan burgemeester Stemerdink. 

(Foto: VSK)
Regio nieuws

Nieuw Huize Bijdorp stapje dichterbij

De toekomstplannen voor Huize Bijdorp en het landgoed zijn weer een stapje dichterbij gekomen. Afgelopen donderdag ontving burgemeester Stemerdink uit handen van Zuster Regina, algemeen overste van de congregatie, het eerste visie-document. Deze visie is de basis voor het bestemmingsplan dat, naar verwachting, eind dit jaar wordt vastgesteld. 

Het was voor de nieuwe burgemeester de eerste keer dat zij, zoals het in de volksmond heet, ‘het klooster’ bezocht. ‘Ik wist niet dat het hier zo mooi was, echt een parel aan de Vliet’, zei ze. Zuster Regina kende ze: ‘u was de eerste die mij een felicitatie stuurde nadat mijn benoeming als burgemeester bekend werd.’ De burgemeester kreeg als welkom een grote bos bloemen en zuster Regina vertelde over de historie van de congregatie die afgelopen Tweede Pinksterdag precies 180 jaar geleden begon, waarvan 145 jaar gehuisvest in Voorschoten op de buitenplaats Huize Bijdorp. ‘We hebben er met z’n allen een feestje van gemaakt.’ En dat kon want inmiddels zijn alle zusters volledig gevaccineerd. 

Maar het ging om het visiedocument. De plannen voor het bijna 13 ha grote gebied werden al eerder gepubliceerd in de krant en op de deze website

De congregatie nadert haar voltooiing en de zusters willen de toekomst van het landgoed veilig stellen met als kernwaarden: zingeving, nabij zijn, jong en oud, natuurlijk en geborgenheid. Om dit financieel te bereiken is er wel woningbouw nodig. Zo komen er onder andere ruim 80 appartementen en 22 woningen. De boerderij, (moes)tuin en de boomgaard blijven en in de wasserij is er de mogelijkheid voor een zelfstandig koffiehuis met terras. De samenwerking met Marente als zorgorganisatie blijft ook. Voorwaarde voor alle plannen is wel dat de zusters op de buitenplaats kunnen blijven wonen. Op termijn, wordt voor de kapel een sociaal- maatschappelijke/culturele functie gezocht, wellicht als ruimte voor toneel en muziek. Maar zo ver is het nog niet, de kapel wordt dagelijks door zusters gebruikt. 

Afgelopen woensdag 2 juni presenteerde het kernteam het visiedocument tijdens een openbare digitale bijeenkomst voor belangstellenden (de webinar is te zien via https://youtu.be/5ae5celQrrs). 

Naast het bestemmingsplan wordt ook een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Voordat beide plannen door de gemeenteraad worden vastgesteld, is er nog een publieke consultatie voor zienswijzen en opmerkingen. De reacties die daaruit komen, worden verwerkt in het bestemmingsplan dat daarna ter inzage wordt gelegd. 

Na de vaststelling van het bestemmingsplan komt er een biedboek dat als leidraad wordt gebruikt in de selectieprocedure voor de verkoop van Huize Bijdorp. Er zijn gesprekken gaande met een geselecteerde partij maar er ligt nog niets vast. Absolute voorwaarde is dat er één eigenaar komt. 

Op de volledig vernieuwde website van Huize Bijdorp is alles over de toekomstplannen te vinden: www.huizebijdorp.nl. Onder het kopje ‘toekomst’ zijn de plannen en het visiedocument na te lezen. Daar kan ook de digitale bijeenkomst van 2 juni worden teruggekeken.

&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten