<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Don Laman is inmiddels met zijn bedrijf verhuisd naar Roucooplaan 5 (House of Vision)&nbsp;</p>

Don Laman is inmiddels met zijn bedrijf verhuisd naar Roucooplaan 5 (House of Vision) 

(Foto: )

Elektrische occasions steeds populairder

Sinds juli 2020 is er een mogelijkheid voor particulieren om subsidie te krijgen op een elektrische auto. Voor een nieuwe elektrische auto bedraagt de subsidie € 4.000,- en voor een gebruikte € 2.000,-.

door: Don Laman

De subsidie loopt tot 1 juli 2025 waarbij het totale subsidiebedrag per jaar is gemaximeerd.

In 2021 is de totale subsidiepot van de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) € 27,9 miljoen, verdeeld over € 14,4 miljoen voor nieuwe auto’s en € 13,5 miljoen voor gebruikte.

Een elektrische auto moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

-de auto moet een 100% elektrische personenauto zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer

-de catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) ligt tussen € 12.000 en € 45.000

- de auto is als elektrische auto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto

Zowel afgelopen jaar als dit jaar is de subsidiepot voor nieuwe auto’s snel opgegaan.

Voor gebruikte elektrische auto’s is vorig jaar niet het volledige subsidiebudget opgegaan maar dit jaar is dat wel het geval. Een dezer dagen is ook dat budget helemaal verbruikt. Dat is enerzijds goed nieuws want het stelt meer particulieren in staat om een elektrische auto aan te schaffen en dat is beter voor zowel het milieu als onze leefkwaliteit. Anderzijds betekent het dat de komende vier maanden minder particulieren gestimuleerd worden om een elektrische auto aan te schaffen. Er is immers pas weer vanaf 1 januari a.s. subsidiebudget beschikbaar, waardoor het loont om die paar maanden te wachten. Maar wat nou als je juist in de komende vier maanden een gebruikte auto gaat kopen en daarmee niet kan wachten, bijvoorbeeld omdat je vorige auto stuk is gegaan?

Met de toenemende beschikbaarheid van gebruikte elektrische auto’s met een interessante actieradius zal het subsidiebudget volgend jaar nog sneller op zijn. Het zou mooi zijn als de subsidieregeling wordt verruimd en er meer budget komt, zodat meer particulieren de aanschaf van een gebruikte elektrische auto kunnen realiseren.

Tevens is het wenselijk dat de maximale catalogusprijs wordt verhoogd tot € 70.000 zodat er veel meer auto’s in aanmerking komen. Elektrische auto’s zoals de Kia e-Niro en de Hyundai Kona komen dan ook vaker in aanmerking voor subsidie, waar deze nu nog regelmatig buiten de boot vallen. Maar vooral de Tesla Model 3, die in grote getale als leaseauto is ingezet vanaf eind 2018, zou dan ook in aanmerking komen. Het zou namelijk enorm zonde zijn - en een herhaling van de eerder gemaakt fouten met plug-in hybride auto’s - als deze in de komende jaren massaal geëxporteerd worden zodra het leasecontract is afgelopen.

Als de vraag in andere landen groter is dan in Nederland, bijvoorbeeld door subsidieregelingen in andere landen, dan is men in die landen bereid om hogere verkoopprijzen te betalen en gaat dit weer gebeuren. Dit hebben we eerder gezien bij de plug-in hybride auto’s met als gevolg dat de milieuvoordelen van dit soort auto’s zijn verdwenen uit Nederland maar veel belastinggeld helaas ook.

Het is in ons aller belang dat we zo snel mogelijk zero-emission worden, ook met mobiliteit. Op het gebied van elektrische auto’s wordt het snel makkelijker: de voordelen zijn zoveel groter dan de nadelen. Niet alleen wat betreft milieu en klimaatverandering maar ook financieel.

Laman Auto’s
Roucooplaan 5
2251AP Voorschoten
06 - 5250 9973
www.lamanautos.nl


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten