GroenLinks raadslid Corine Ilic.
GroenLinks raadslid Corine Ilic.

GroenLinks blij met inzicht: Geen flexwoningen Geestwoningpad

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat moet de wethouder gedacht hebben toen hij het gemeentehuis instapte voor een vergadering van de commissie Wonen Ruimte Groen op 18 april jl. De publieke tribune zat tjokvol, stoelen werden bijgezet in de hal. Bewoners rond het Geestwoningpad, een groen speelveld nabij het station, waren massaal aanwezig. 

Voor hen dreigde het einde van hun geliefde groene plek. Het gevolg van een zoektocht naar geschikte locaties voor flexwoningen. Om de wachtlijsten te verlichten voor mensen op de sociale woningbouwlijst en daarmee ook een plek te vinden voor statushouders zijn snel 120 woningen nodig.

De gemeente liet zeven locaties uit een lange lijst verder onderzoeken, zo besloten zij in november al. Tijdens die vergadering van de gemeenteraad stelde GroenLinks en SP met een amendement al voor om de locatie het Geestwoningpad uit de lijst te halen. ‘Er zijn immers alternatieven op versteende plekken. ‘Woningen bouwen in dit stuk groen was direct onbespreekbaar voor ons’, aldus GroenLinks raadslid Corine Ilic.

Andere partijen aarzelden in november al , maar spraken zich tijdens de commissievergadering op 18 april pas echt duidelijk uit tegen de bouw op het Geestwoningpad. Zó duidelijk dat wethouder van der Elst niet alleen direct zijn eigen voorstel half introk. Hij zinspeelde er op dat dit voor hem al sinds enige weken duidelijk was geworden. ‘Zijn voorstel veranderde in een smeekbede om in ieder geval de start van de bouw op het Oude Stationslaantje mogelijk te maken’, aldus GroenLinks raadslid Corine Ilic. 

Na deze vergadering is al duidelijk dat de wethouder naast het Oude Stationslaantje verder moet zoeken binnen de reeds versteende locaties: het voormalig Fixit-terrein, de Gemeentewerf Rosenburg (noordelijke deel) en het parkeerterrein bij het Wedde waar ooit materiaal voor de Rijnlandroute opgeslagen lag. Het technische onderzoek sluit die locaties niet uit. 

Corine Ilic: ‘Over de belangenafweging tussen deze locaties kan de raad nog met elkaar discussiëren. Maar dat groene plekken geen optie meer zijn, dat is nu in ieder geval kraakhelder’. Tijdens de vergadering werd niet duidelijk waarom tijd en moeite gestopt moest worden in een technisch onderzoek van het Geestwoningpad. Was het voor VVD, Voorschoten Lokaal, CDA en PvdA dan denkbaar dat er gebouwd zou worden op het Geestwoningpad? Waarom lieten zij bewoners, die soms op slechts 4 meter afstand wonen, in spanning afwachten? En welke conclusie trekt de wethouder nu dit proces zo faliekant mis loopt. Dat zal GroenLinks boven water proberen te halen tijdens de raadsvergadering op 23 mei. Dan zal GroenLinks ook het voorstel indienen om het raadsvoorstel zodanig aan te passen dat het Geestwoningpad geen locatie meer voor flexwoningen zal zijn en dat de zoektocht zich alleen nog zal focussen op versteende plekken.

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 14 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 23 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37