Afbeelding

Gemeente en COA organiseren crisisnoodopvang voor statushouders en nareizigers

Algemeen

De gemeente Voorschoten werkt samen met het COA (Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers) om op korte termijn voor 120 statushouders en nareizigers crisisnoodopvang te regelen. De statushouders worden binnenkort ondergebracht in het Van der Valk hotel De Gouden Leeuw aan de Veurseweg. De tijdelijke opvang is geregeld voor zes maanden. Hiermee helpt de gemeente de Rijksoverheid om binnen een korte periode het nijpend tekort aan landelijke opvangplekken te overbruggen.

Binnenkort komen de statushouders en nareizigers, onder begeleiding van het COA, naar het Van der Valk hotel. Zij wonen tijdelijk in het hotel totdat zij in een andere gemeente een woning krijgen toegewezen of met hun gezin herenigd kunnen worden. Wethouder Paul de Bruijn (Vluchtelingenbeleid): “Er ligt een landelijke opdracht van het Rijk voor gemeenten om 5625 tijdelijke opvangplekken te realiseren. Voorschoten levert met de tijdelijke opvang van 120 statushouders en nareizigers een bijdrage om de schrijnende situatie in Ter Apel enigszins te verlichten.”

Burgemeester Nadine Stemerdink: “Ik snap dat dit impact heeft voor ons dorp, daarom hebben wij goede afspraken gemaakt met het COA. Binnenkort organiseren we samen met het COA een informatiebijeenkomst voor de direct omwonenden. Zij krijgen hier vandaag een brief over.”

Groot tekort aan opvangplekken
Er is op dit moment landelijk een groot tekort aan opvangplekken bij de asielzoekerscentra (azc’s). Veel plekken in de asielzoekerscentra van het COA worden nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders – asielzoekers met een vergunning voor verblijf – die wachten op een permanente woning. Door het organiseren van tijdelijke opvang draagt de gemeente Voorschoten bij aan het ontlasten van de azc’s en het versnellen van het integreren van de statushouders in de Nederlandse samenleving.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42