Het mooie Voorschoten staat op plek 41 van beste gemeenten in Nederland.
Het mooie Voorschoten staat op plek 41 van beste gemeenten in Nederland. Foto: VSK

Voorschoten daalt flink in lijst beste gemeenten

Algemeen Regio nieuws

Dat was even schrikken bij het lezen van Elseviers Weekblad met het jaarlijkse overzicht van beste gemeenten van Nederland. Waar Voorschoten de afgelopen jaren steevast in de top tien eindigde, staat het dorp nu op plek 41, een verlies van 33 plaatsen.

Het was de 25e keer dat Elsevier, in samenwerking met Bureau Louter, het onderzoek verrichtte. Destijds waren er nog 572 gemeenten, nu zijn er nog maar 344 over. Werd destijds een enquête gehouden, bij de editie van 2022 zijn de onderzoekers uitgegaan van vooral feitelijke kenmerken van de woonomgeving. Elke gemeente werd op 122 punten beoordeeld zoals andere voorzieningen, winkels, horeca, cultuur, zorg en onderwijs. De gegevens zijn onder meer afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Stichting LISA. Laatstgenoemde heeft een register over alle vestigingen waar werk wordt verricht, van winkels en cafetaria tot zwembaden. 

‘Door dit soort verbeteringen is de ranglijst van Beste Gemeenten 2022 niet te vergelijken met die uit 2021 en jaren ervoor’, aldus het blad. Voor meer informatie verwijst het naar de website van Elsevier

Voorschoten is overigens niet de enige gemeente die flink gezakt is. Oegstgeest verloor drie plaatsen maar scoort toch het beste met plek nummer 10. Wassenaar komt uit op plek 28 en verliest 23 plekken. Verder staan Leiderdorp op 66 en Leiden op plek 154. Alleen Zoeterwoude steeg flink, van plek 71 naar 24. De beste gemeente van Nederland is Rozendaal, gevolgd door Bloemendaal en Laren.