Afbeelding

Fonds 1818 gaf in 2022 ruim € 72.000,- aan Voorschotense projecten

Algemeen Regio nieuws

(Persbericht) Welke mooie plannen hebben organisaties en bewoners in Voorschoten voor dít jaar? Een buurttuin, een scholierendebat, activiteiten voor ouderen: wie door Voorschoten rijdt, ziet al jarenlang allerlei sociale projecten die mede met het geld van Fonds 1818 zijn opgezet. Dat was in het jaar 2022 niet anders. Wél anders waren de speciale acties van het regionale vermogensfonds om organisaties en mensen in nood te helpen. Met deze tijdelijke donatieprogramma’s, die nog steeds lopen, wijkt Fonds 1818 af van het reguliere beleid. “In tijden van nood zijn we flexibel.”

Fonds 1818, het regionale vermogensfonds voor organisaties en groepjes bewoners die de samenleving mooier maken, heeft een duidelijk donatiebeleid. Maar het fonds heeft óók oog voor de actualiteit die soms vraagt om flexibiliteit en improvisatie. “We kijken niet weg van noodsituaties zoals de huidige energiecrisis”, vertelt Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “Als de tijd om actie vraagt, dan helpen we waar mogelijk. Ook als dit betekent dat we tijdelijk projecten steunen die we normaal niet zouden steunen.”

Energie, opknappen en verduurzamen
Een deel van de 10,2 miljoen euro die Fonds 1818 in 2022 gaf aan sociale projecten in negentien gemeenten, waaronder Voorschoten, ging dan ook naar die tijdelijke en speciale acties. Waar moeten we dan zoal aan denken?

Sanne ten Bokkel Huinink: “Aan ruim driehonderd organisaties die het dichtst bij ons staan en die we in de afgelopen jaren al steunden, hebben we aangeboden om deze winter een deel van hun extra energiekosten te betalen. Ook maken we het deze maanden mogelijk dat een groot aantal buurt- en wijkorganisaties hun gebouwen kunnen opknappen en verduurzamen. Eén van de locaties in Voorschoten die hier gebruik van maakt, is buurthuis Bloemenwijk Boschgeest. Zo houden de organisaties zich hopelijk staande, vinden zij de oplossingen om op eigen kracht verder te gaan én kunnen zij hun energie blijven steken in al die mooie projecten die wij zo graag steunen met donaties.”

Parels uit Voorschoten
Als we het hebben over projecten uit Voorschoten die Fonds 1818 graag steunt bínnen het reguliere donatiebeleid, plaatst het fonds graag de schijnwerpers op een paar bijzondere initiatieven uit 2022. Zo ontving Filmtheater Voorschoten een donatie voor de aanschaf van een nieuwe filmprojector en steunde het fonds een pilot van Voorschoten voor Elkaar voor het versterken van het jongerenwerk. Drie initiatieven van groepjes buurtbewoners kregen een bijdrage, waaronder de Adoptietuin aan de Mulderlaan. In 2022 steunde Fonds 1818 in Voorschoten tien projecten met een totaalbedrag van 72.669 euro.

“Maar er is meer donatiegeld naar Voorschoten gegaan dan dit bedrag”, legt projectadviseur Carien Janssen van Raay uit. “Dat komt doordat we ook projecten steunen die in meerdere gemeenten plaatsvinden. Een mooi voorbeeld daarvan is de VoorleesExpress van JES Rijnland. De VoorleesExpress is een van de bewezen effectieve programma’s die JES al twaalf jaar aanbiedt aan kinderen van 2 tot 10 jaar gericht op gezinnen waarvan de ouders moeite hebben de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren. Een vrijwilliger komt wekelijks en laat ouders en kinderen zien hoe leuk taal en lezen kan zijn.”

Wat brengt 2023 aan mooie projecten?
In het komende jaar blijft Fonds 1818 alert op actuele behoeften. Maar de medewerkers kijken vooral heel erg uit naar alle plannen die Voorschoten en de andere achttien gemeenten in de fondsregio mooier maken. In totaal heeft Fonds 1818 voor 2023 een donatiebudget van 10,7 miljoen euro beschikbaar. Op welke plannen broeden de organisaties en groepjes bewoners in Voorschoten?

Sanne ten Bokkel Huinink: “Alle projecten voor een socialer, groener en inclusiever Voorschoten zijn natuurlijk van harte welkom. Maar ik zou in het bijzonder groepjes enthousiaste buurtbewoners willen oproepen om geld aan te vragen voor hun initiatieven. Met een klein project kun je al een groot verschil maken voor je buurt. Daaraan leveren wij heel graag onze bijdragen.”

Alle informatie over Fonds 1818 en het indienen van een aanvraag is te vinden op fonds1818.nl.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Schrijf je in voor De VoorschotenLoop! 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuw in Brandweermuseum: Brandweer Electro-spel 5 uur geleden
Afbeelding
Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum 3 mrt, 09:26 13
André Ewijk heeft zijn Moments weer geopend. Genieten van heerlijk ijs!!
Moments is weer open! 2 mrt, 11:50 1
Afbeelding
Koudwatervrees 2 mrt, 10:00