Door de stekker in het stopcontact te plaatsen, opende wethouder Schokker, onder toeziend oog van Ton van der Peet van de Fietsersbond en leverancier Danny de Bruijn, het eerste E-bike oplaadpunt.
Door de stekker in het stopcontact te plaatsen, opende wethouder Schokker, onder toeziend oog van Ton van der Peet van de Fietsersbond en leverancier Danny de Bruijn, het eerste E-bike oplaadpunt. Foto: VSK

Oplaadpunt gratis opladen E-bikes in het centrum

Algemeen Regio nieuws

Bij de fietsenstalling aan het Treubplein staat sinds begin van de middag een E-bike oplaadpunt. Wethouder Hubert Schokker nam, samen met Ton van der Peet van de Fietsersbond Voorschoten en leverancier Danny de Bruijn van InfraMarks, het oplaadpunt officieel in gebruik. Fietsers kunnen hier gratis de elektrische fiets opladen. 

 “Door het oplaadpunt heel centraal in ons dorp te plaatsen, is het winkelgebied beter te bereiken voor onder andere inwoners, toeristen of mensen uit de omgeving die met de elektrische fiets komen”, zegt wethouder Schokker. “Hierdoor stimuleren we het gebruik van de fiets, en kiest men hopelijk minder vaak voor de auto.”

Makkelijk in gebruik
Met vier stopcontacten, vergelijkbaar met die in huis, biedt het oplaadpunt de mogelijkheid om fietsen op te laden. Met de oplader van de fiets kunnen gebruikers eenvoudig de stekker in een van de stopcontacten steken en zo de accu van de fiets, maar natuurlijk ook van scooters of scootmobielen, opladen.

Steeds meer fietsers
Elk jaar neemt het aantal elektrische fietsen in Nederland verder toe en ook de vraag naar goede en veilige oplaadpunten in de openbare ruimte. “Met de installatie van dit E-bike oplaadpunt investeren we als gemeente in duurzaamheid en in een fietsnetwerk. Niet voor niets was het plaatsen van een oplaadpunt voor E-bikes één van de punten uit ons coalitieprogramma. Zo leveren we met elkaar een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame stedelijke mobiliteit een groenere en gezondere leefomgeving.”

Zonne-energie
De E-bike oplaadpunten van InfraMarks zijn voorzien van een zonnepaneel. De stroom die het zonnepaneel opwekt wordt opgeslagen in een interne accu, zodat er ook op minder zonnige dagen genoeg energie beschikbaar is. De laadpaal levert voldoende stroom om twaalf fietsen, scooters of scootmobielen per dag op te laden.

Fietsersbond
Voor Ton van der Peet van de fietsersbond een mooi moment. “Wij zijn groot voorstander van deze voorzieningen zodat mensen vaker op de fiets naar het dorp komen. Wat me opvalt is dat er bij de café’s en restaurants in de Voorstraat geen oplaadplekken zijn. Als bond kunnen we de ondernemers wellicht een keer hierover aanspreken want meer laadplekken her en der zou geen kwaad kunnen.” De Fietsersbond zou overigens ook meer fietsenstallingen in het dorp zien, het liefst overdekt. “Maar we begrijpen ook dat er nadelen zijn, het worden vaak hangplekken en ze zijn gevoelig voor vandalisme maar wie weet komt het er in de toekomst wel van.”

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten gisteren
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein gisteren
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1