De straatnamen voor de nieuwe buitenplaats Huize Bijdorp zijn gekozen. Foto: VSK
De straatnamen voor de nieuwe buitenplaats Huize Bijdorp zijn gekozen. Foto: VSK

Straatnamen Buitenplaats Huize Bijdorp bekend

Algemeen Regio nieuws

Buitenplaats Huize Bijdorp krijgt drie nieuwe straatnamen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De straatnamen zijn gekozen in nauw overleg met de zusters Dominicanessen, en verwijzen naar de congregatie en haar geschiedenis.

Niet alleen de zusters Dominicanessen dachten mee. Ook de erfpachter, ontwikkelaar en het bestuur erfgoedstichting zijn meegenomen in het overleg. Besloten is de toegangsweg vanaf de Koninklijke Marinalaan ‘Catharina van Sienalaan’ te noemen, als duidelijke verwijzing naar de congregatie. 

Een van de zijpaden van de Catharina van Sienalaan zal ‘Dominicanessenpad’ gaan heten. Ook dit is een duidelijke verwijzing naar de Congregratie van de heilige Catharina van Siena, die ook wel bekendstaat als de Dominicanessen van Voorschoten. Een tweede zijweg krijgt de naam ‘Farensbach hof’ toegekend, verwijzend naar de familie die voor de congregatie op de Buitenplaats woonde. 

De congregatie van de Heilige Catharina van Siena kocht bijna 148 jaar geleden de buitenplaats Huize Bijdorp. Vorig jaar droegen de zusters Dominicanessen de buitenplaats, met het oog op de toekomst, over aan een erfpachter. Zo kwam een herontwikkeling van Huize Bijdorp binnen hardbereik. Deze ontwikkelingen van het project Buitenplaats Huize Bijdorp zijn inmiddels in een vergevorderd stadium.

“De herontwikkeling van Huize Bijdorp, en het verzoek van de gemeenteraad voor bijpassende straatnamen, bieden een kans om het materieel en immaterieel erfgoed van de congregatie voor Voorschoten te behouden”, zegt burgemeester Stemerdink. “We hebben uitgebreid overleg gevoerd met de zusters Dominicanessen, die natuurlijk zelf ook hun ideeën hadden over nieuwe straatnamen. Met elkaar hebben we een paar mooie keuzes gemaakt, die passen bij de geschiedenis van de buitenplaats én de geschiedenis van Voorschoten.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42