SONY DSC
SONY DSC

The Sixties in Voorschoten, spraakmakende expositie

Cultuur

De nieuwe expositie The Sixties, Was jij er bij? in Museum Voorschoten is afgelopen vrijdag geopend door Tony Gottschalk, voorman van de Tharantulla's, de Voorschotense band die in de jaren zestig triomfen vierden. Maanden geleden deed het museum al een oproep: Was jij er bij in de Sixties? Daar kwamen heel wat reacties op. Onder andere van de jongeman die zo stoer op zijn brommer staat. Het werd het affiche van de tentoonstelling. 

De expositie is voor een groot deel te danken aan het werk van Maria Davidson en aan Jan Teske, die ruime aandacht wilde voor de bands op het dorp. Carla Oostergo en Rob Kloosterman zorgden voor de vormgeving. 

De jaren tussen 1960 en 1970 vormen het toneel voorde opkomst van een nieuwe generatie. Na de Tweede Wereldoorlog worden er veel kinderen geboren in Nederland. Tussen 1946 en 1949 groeit de bevolking met bijna één miljoen mensen, een ware babyboom. Door die bevolkingsgroei, maar ook verdere industrialisatie en modernisering van Nederland verandert het onderwijs. Jongeren gaan steeds langer en steeds massaler naar school. Daardoor wordt de jeugd belangrijker, de stap naar volwassenheid  wordt als het ware uitgesteld. Bestaande conventies gaan op de schop. Jongeren krijgen meer vrije tijd en eisen de vrijheid om als individu hun   eigen keuzes te maken. De jongerencultuur komt op, waar popmuziek en uiterlijk steeds belangrijker worden.
De tentoonstelling is verdeeld in een stuk over Nederland en de wereld met alle grote veranderingen. In Voorschoten bleef het stil maar er was genoeg muziek. Wie kent Margie Ball nog, het zangeresje met Indische roots, die vanuit de schoolbanken zo de hitlijsten in ging. En natuurlijk de broers Koerts uit de Swinging: zij werden de drijvende kracht achter Earth & Fire.

Maar ook de Tharantulla's met Tony Gottschalk, Edu Donkersloot, Nico de Bruijn en Ronald Kramer. De eerste twee begonnen in de voormalige KLM-wijk. Tony uit de Frederik Hendriklaan en Edu uit de Mauritslaan oefenden in het tuinschuurtje. Toen de twee anderen er bij kwamen, volgden verschillende optredens. En dat was maar goed ook want Tony en zijn maten hadden lang haar in de sixties en bleken outcasts te zijn. 'We waren 'langharig en werkschuw tuig'. Werden nergens aangenomen. Toen ondervond ik voor het eerst discriminatie.' De band mocht oefenen in de Groene Kikker, in ruil voor een maandelijks optreden. Daarnaast traden de Taranthula's op in buurthuizen en dansscholen. Er werden voornamelijk covers van The Stones en The Beatles gespeeld. De band stopte in 1966 met een oproep voor militaire dienst. Tony Gottschalk treedt echter nog altijd op!

Tony ondersteunde de Lindehoeve en schreef een brief naar de gemeente om de oude boerderij vooral aan de jongeren te geven. De rest is geschiedenis. 
Dat Tony het nog steeds heeft bewees hij met zijn optreden. Drie nummers van de Rolling Stones en Bob Dylan bracht hij live. Het werd luidruchtig meegezongen tijdens de opening. 

De expositie met veel lokale historie uit die jaren, is nog tot half januari 2019 te bekijken. Meer informatie en openingstijden op www.museumvoorschoten.nl 
 

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 5 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 7 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 12 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 19 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 21 uur geleden