Afbeelding
Foto: Politie Leiden Zuid (c)

Inbrekers aangehouden, maar blijf alert!

Politie 112

(Persbericht Politie) In het werkgebied van Politie Leiden Zuid zijn de afgelopen weken twee inbrekers aangehouden. Zij zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor meerdere woninginbraken in Leiden, Voorschoten en Oegstgeest. Hoewel de politie blij is dat deze inbrekers zijn opgepakt, roept zij de inwoners van Leiden Zuid en Voorschoten wel op alert te zijn. Kijk eens kritisch naar uw eigen woning om te zien of die aantrekkelijk is voor inbrekers. 

De nu aangehouden inbrekers werden in januari en begin februari aangehouden en zitten nog vast. Zij kunnen mogelijk in verband gebracht worden met meerdere inbraken in Leiden, Voorschoten, Oegstgeest en Hillegom. In het werkgebied van politie Leiden Zuid werd sinds 1 januari in 25 woningen ingebroken danwel een diefstal gepleegd. Inbraken hebben daarom hoge prioriteit: er wordt extra aandacht aan besteed tijdens surveillances, er worden agenten in burger ingezet met zogeheten witte voetjesacties maakt de politie burgers alert gemaakt en er wordt samengewerkt met de BOA’s van de gemeente Leiden.

De manier waarop inbrekers binnenkomen, is heel divers. En niet tegen alles kunt u als bewoner iets doen. Maar het is in regelmatig ook zo dat gelegenheid de dief creëert. Een inbreker kiest waarschijnlijk sneller voor een donkere woning dan eentje waar het erop lijkt dat de bewoners thuis zijn. Als dan bijvoorbeeld ook nog eens uw voordeur niet op slot is, kan het voor een handige inbreker heel eenvoudig zijn om snel en ongezien binnen te komen.

Wat kunt u zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen? Sluit om te beginnen altijd uw deuren met slot en sleutel af, ook als u maar heel even weg bent voor een paar snelle boodschappen. Zeker in de donkere wintermaanden, is het vaak goed te zien wanneer bewoners (nog) niet thuis zijn omdat er geen licht brandt. U kunt met een paar eenvoudige tijdschakelaars – al voor een paar euro te koop- eenvoudig de indruk wekken dat u gewoon thuis bent. Dit soort eenvoudige maatregelen zorgen ervoor dat een inbreker zich twee keer bedenkt voordat hij bij uw huis een poging waagt.

Hieronder nog een paar eenvoudige tips:

-        Laat buren weten dat u op vakantie bent en vraag hen een oogje in het zeil te houden

-        Instaleer een slimme deurbel (ring ed), die beelden maakt wanneer er iemand voor de deur staat.

-        Laat rond het huis geen goederen slingeren die het de inbreker makkelijker maken om binnen te komen. Denk hierbij aan een vuilcontainer die onder het raam staat

-        Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen Vergeet ook uw schuur niet! Er worden regelmatig fietsen of e-bikes gestolen uit schuurtjes die niet op slot zijn en waar een dief door een openstaande schuttingdeur zó via de brandgang de tuin in kon wandelen.

Verdachte omstandigheden? Bel 112
Ziet u iets verdachts in de buurt? Vreemde figuren die rondhangen en interesse lijken te hebben in de woningen of gerparkeerde auto’s bijvoorbeeld. Een busje wat langzaam rondrijdt, maar geen bestelling af komt leveren. Aarzel dan niet en bel direct 112.

Meer tips om inbraak te voorkomen zijn te vinden op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of politie.nl/onderwerpen/woninginbraak

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten gisteren
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein gisteren
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1