Afbeelding
Foto: GroenLinks

GroenLinks: Bouw vakantiewoningen Vlietland is niet meer van deze tijd

Politiek Persberichten Politiek

Persbericht GroenLinks
De voorgenomen bouw van een recreatiepark met o.a. 222 vakantiewoningen en 569 parkeerplaatsen in het groen van Vlietland is in een nieuwe fase. Er wordt nu een nieuw bestemmingsplan door de gemeente Leidschendam-Voorburg voorgesteld, het oorspronkelijke plan voor zo’n recreatiepark komt uit 2005. Met alle problemen die op dit moment in Nederland spelen zijn de GroenLinks fracties van Voorschoten en Leidschendam-Voorburg gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het zeer onwenselijk is om deze plannen door te laten gaan.

Biodiversiteit
De bouw van de vakantiewoningen zal schadelijk zijn voor de natuur in de regio. Bomenkap, verkleining van het leefgebied, verdere verstoring van de rust, verminderde opname van CO2 en fijnstof zullen de aanwezige flora en fauna ernstig verstoren. De voorgenomen compensatie in het recreatiepark is niet voldoende om deze schade aan de biodiversiteit ook maar deels ongedaan te maken. GroenLinks zou het college van Leidschendam-Voorburg dan ook willen herinneren aan de aandacht voor de natuur, die in het coalitieakkoord van Leidschendam-Voorburg uitvoerig wordt beleden.

Recreatie en toegankelijkheid
De lokale recreatiemogelijkheden voor inwoners van de regio in en rondom het natuurgebied worden op deze manier aanmerkelijk kleiner. Op de nog wel beschikbare plekken zal het drukker worden door voornamelijk mensen van buiten de regio. Tenslotte is met de komst van dit park een groot deel van Vlietland niet meer openbaar toegankelijk, terwijl deze openbare ruimte juist zo belangrijk is voor mensen in de directe woonomgeving voor natuurbeleving, sport, beweging en recreatie.

Oproep
GroenLinks was blij verrast met de groene plannen in het coalitieakkoord van Leidschendam-Voorburg. Wij willen dit college bij deze dan ook aan hun groene ambities herinneren. Daarnaast vragen wij aandacht voor de massaal getekende petitie (petities.nl/petitions/houd-vlietland-groen-en-open-voor-iedereen) tegen deze plannen. Luister naar de natuur. Luister naar de omwonenden. Stop de plannen voor de vakantiewoningen.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Groep 8b RKBS De Regenboog winnaar Magazine Awards Zuid Holland 1 uur geleden
Afbeelding
Jaarconcert Harmonie Voorschoten op zondag 25 juni 2 uur geleden
Afbeelding
Kamers met Aandacht 3 uur geleden
Afbeelding
Sugar 'n Spice, huisgemaakt gebak en gerechten op de vrijdagmarkt 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe inwoners Voorschoten bezochten 1e Cultuurproeverij! 22 uur geleden