Afbeelding

PvdA: Recreatiepark Vlietland roept steeds meer vragen op

Algemeen

Op 30 juni heeft de gemeenteraad van Voorschoten zijn grote zorgen uitgesproken over de plannen voor een recreatiepark met 222 vakantiewoningen vlak over onze gemeentegrens. Een online petitie van bezorgde burgers ‘Houd Vlietland groen en open voor iedereen’ heeft ruim 14.000 handtekeningen. B&W van Voorschoten heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt aan buurgemeente Leidschendam-Voorburg waar Vlietland toe behoort. Waarschijnlijk is er op 21 september een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraden van o.m. Voorschoten. Om te vermijden dat zo’n bijeenkomst een rituele dans wordt, wil de PvdA-Voorschoten vooraf meer schriftelijke informatie over de plannen waardoor we beter weten wat we mogen verwachten als de plannen doorgaan. 

Allereerst willen we graag weten wat overblijft van de openbare toegankelijkheid aan de noordkant van Vlietland tussen het meer en rijksweg 11. Volgens de plannen wordt het recreatiepark omheind. Er is gekozen voor een natuurlijke afscheiding, maar het blijft een omheining. Ook moet er een geluidswal komen tussen de nieuwe rijksweg 11 en het recreatiepark. Sommige delen daarvan moeten 12 meter hoog zijn. Het bouwen van zo’n geluidswerende wal zal een deel van het beboste oppervlak tussen recreatiepark en rijksweg 11 in beslag nemen. De PvdA wil graag weten welk deel tussen recreatiepark en geluidswal vrij toegankelijk blijft.

Het aanbrengen van een geluidswerende wal, het omleggen van de Rietpolderweg en het aanleggen van het recreatiepark kan niet zonder bomenkap. Om hoeveel bomen gaat dat eigenlijk, waar vindt herbeplanting plaats? 

Een derde groep vragen hangt hiermee samen. Voorschoten zet zich al jaren in voor geluidswerende maatregelen langs de A4. In een brief van 14 juni 2022 schrijft de provincie dat een geluidswerende voorziening langs de A4 met een wand van 3 meter hoog en natuurlijke bebossing alleen positieve effecten heeft als je er vlakbij bent, maar voor Voorschoten geen effect heeft. Als dat zo is, wat betekent dan de bomenkap aan de noordkant van Vlietland aan extra geluidoverlast voor Voorschoten?

Tenslotte wil de PvdA graag weten wie het omleggen van de Rietpolderweg betaalt, wie de geluidswering betaalt en wie verantwoordelijk is voor de herbebossing ter vervanging van de bomenkap? De overheid of de projectontwikkelaar? Hoe hoog vallen de uitgaven van provinciale en gemeentelijke overheden uit voor het bouwen van een particulier recreatiepark dat volgens de ontwikkelaars “zeer geschikt is als bijvoorbeeld een buitenverblijf naast uw woning” en “een uitstekende belegging is voor nu en later”. 

Veel vragen (zie https://voorschoten.pvda.nl)  die ons bezig houden en we hebben ons college gevraagd ervoor te zorgen dat provincie, buurgemeente Leidschendam-Voorburg en projectontwikkelaar ons tijdig inzicht bieden in wat er zou kunnen gebeuren vlak over onze gemeentegrens. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 6 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 8 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 9 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 14 uur geleden 5
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10