Het deel van Recreatiegebied Vlietland dat bebouwd gaat worden.
Het deel van Recreatiegebied Vlietland dat bebouwd gaat worden.

Petitie tegen bouwplannen Vlietland al 7000 keer getekend

Algemeen

De vorige week gestarte petitie tegen de bouwplannen van 222 recreatiewoningen in Recreatiegebied Vlietland is inmiddels al zo’n 7000 keer getekend. Inwoners en politiek maken zich zorgen. 

Het recreatiegebied behoort tot de gemeente Leidschendam-Voorburg maar ligt geografisch gezien precies aan de overkant van de Vliet bij Voorschoten. De plannen zijn sinds 2005 bekend en in 2010 door de Raad van State goedgekeurd.

Onlangs kwam er een wijziging in het bestemmingsplan en daarvoor vroeg Leidschendam-Voorburg om reactie aan de gemeente Voorschoten. Het was reden voor de oppositiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP om afgelopen woensdag een persbericht uit te brengen. Vlietlandeigenaar Bart Carpentier Alting reageerde op verzoek van de redactie, op het persbericht. 

 Afgelopen vrijdag werd de petitie gestart. ‘Wij hebben als bewoners recht op eigen vrije ruimte’, zegt de Voorschotense Hiltje Haasjes tegen Omroep West. ’Die moet niet worden afgestaan aan mensen met dollartekens in de ogen.’ De handtekeningen zullen worden aangeboden aan de raad van Leidschendam-Voorburg, die later dit jaar een besluit neemt. 

De Vrienden van Vlietland hebben tussen 2005 en 2010 al geprobeerd het project tegen te houden. Zij voorkwamen dat er een flatgebouw van vier verdiepingen kwam maar desondanks werd het project, dat inmiddels in de volksmond de Rivièra van de Randstad wordt genoemd, door de Raad van State goedgekeurd. In het artikel van Omroep West meent Ed Krijgsman van de Vereniging dat bezwaren meer succes zullen hebben als de petities zich richten op de bescherming van de natuur. In de waterplas en de omgeving eromheen bevinden zich zeldzame diersoorten zoals de ijsvogel en de watersnip. Maar ook haviken, slechtvalken en ransuilen worden er met regelmaat gespot. Ook zijn er zeldzame zoogdieren, zoals minstens vijf soorten vleermuizen. ‘Dat biedt perspectief. Juist nu er door de klimaatcrisis en de stofuitstoot heel anders naar natuurbehoud gekeken wordt.’

In de juni-editie van de Voorschotense Krant, op pagina 45, legt Bart Carpentier Alting alle plannen uit. Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 14 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 23 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37