<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ondernemer in beeld

De lange warme zomer zorgt voor een mooi wijnjaar

Drie honderd liter Voorschotense wijn

De lange warme zomer heeft ervoor gezorgd dat de druiven in de wijngaard van Dick van Straalen in zijn wijngaard bij de Volkstuindersvereniging in Voorschoten flink zijn gegroeid. De druiven zijn dit jaar eerder rijp, de oogst is daarom dit jaar zeker twee weken eerder dan voorgaande jaren.

door: Redactie

Voorschoten - Dick is al druk bezig het plukken van de druiven als de redactie hem in zijn wijngaard opzoekt. 'Kijk zegt hij, terwijl hij een witte druif laat zien, je ziet dat de pitjes nu al bruin zijn, het is daarom tijd om nu te oogsten. Dankzij deze mooie zomer zijn de druiven mooier en er zitten meer suikers in de druiven, het wordt een mooi wijnjaar', zegt hij tevreden.

Voor het zover is moet er nog veel werk verricht worden. Die ochtend worden de druiven geplukt, daarna worden ze ontsteeld, dan gekneusd en daarna gaan ze naar de pers. 'Geen voeten werk hoor, zegt Dick, ze gaan in de pers en over een paar maanden is er drie honderd liter Chateau deux Filles klaar om gebotteld te worden.
De wijn van Dick van Stralen wordt in Voorschoten verkocht bij Slijterij Adegeest aan de Van Beethovenlaan. 'Ik sta ook op diverse streekmarkten, want mijn druiven worden bijna volledig biologisch verwerkt, er komt geen enkel chemisch bestrijdingsmiddel aan te pas. Het druivenras, Solaris, dat ik in mijn wijngaard heb staan is volledig ziekteresistent. Voor de bemesting gebruik ik enkel koemestkorrels en zeewierkalk. Na het maaien van het gras dat tussen de plantenrijen ligt, komt er stikstof vrij dat extra voeding aan de grond geeft.

'Als ik van druiven wijn kan maken dan moeten er meer mogelijkheden zijn', veronderstelde Dick. Hij ging experimenteren. 'Rondom de wijngaard staan veel bramenstruiken, ik maakte er aanvankelijk jam en sap van en uiteindelijk is het ook gelukt om er bramenwijn van te maken. Daarna volgde al snel aardbeien, bramen, frambozen, fruit-mix, kiwi, mandarijnen, rabarber, pruimen, tomaten en zwarte bessenwijn, smaken die ik heb toegevoegd aan de wijn van Chateau deux Filles.

Ook likeur en de Borrel van Voorschoten
Met eenmaal de kneepjes van het wijn maken onder de knie, ging de ondernemende Dick van Straalen verder. Hij ging op zoek naar een manier om likeur te maken. En ook dat is hem gelukt, hij liet zijn wijn distilleren bij Wijnand Focking in Amsterdam. Het assortiment likeuren Chateau deux Filles bestaat inmiddels uit diverse likeuren, gebotteld in mooie sierflessen van 200 cl en ook te koop bij Slijterij Adegeest, een leuk Voorschotens cadeautje! En, wie toch op zoek is naar iets leuks uit Voorschoten, vraag dan naar de Borrel van Voorschoten, ook een product uit de wijngaard van Dick van Straalen.

Nationale bekendheid
De kwaliteit van Dick heeft zijn wijnen en likeuren van Chateau deux Filles zijn bij het Nederlandse wijngilde niet onopgemerkt gebleven, hij heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Zo werd hij dit jaar voor de tweede keer Nederlands kampioen wijn maken, werd tweede met zijn vruchtenwijnen en tweede met de likeuren van Chateau deux Filles.

De wijngaard bezoeken
Dick verzorgt rondleidingen op zijn wijngaard en geeft presentaties en proeverijen (vanaf 5 personen). Op zijn de website www.chateaudeuxfilles staat alle informatie over de wijngaard en de wijnen en likeuren van Chateau deux Filles. Op de website www.voorschotensekrant.nl staan meer foto's van de wijngaard.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten