<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Vlnr Johan van Rixtel, Rebecca Manoch en Paul 't Lam. Foto: GroenLinks
Vlnr Johan van Rixtel, Rebecca Manoch en Paul 't Lam. Foto: GroenLinks
Regio nieuws

Bijeenkomst over kwetsbare ouderen met dementie

In de eerste zes maanden van 2018 heeft studente Rebecca Manoch (Leiden, HBO Sociaal Juridische Dienstverlening), voor GroenLinks Voorschoten als opdrachtgever, een scriptie geschreven met als hoofdvraag: "Hoe kunnen alleenstaande ouderen met beginnende dementie binnen de gemeente Voorschoten het beste worden bereikt om hen de juiste hulp/ondersteuning te bieden?". N.a.v. deze scriptie organiseert GroenLinks een bijeenkomst over kwetsbare ouderen op donderdag 7 februari (14.00 uur: Wagner gebouw, Richard Wagnerlaan 73).

Door Demi van Hutten

Rebbeca vertelt over hoe zij het afgelopen jaar heeft ervaren. "Via een medestudent kwam ik terecht bij GroenLinks Voorschoten, ik wilde heel graag iets doen met gezondheidszorg. Na overleg kwamen we uiteindelijk uit op de hierboven genoemde hoofdvraag.
GroenLinks wilde heel graag meer informatie over het onderwerp ouderen en dementie. De landelijke vergrijzing is een probleem en het aantal mensen met dementie neemt toe. Uit het rapport van de SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) is gebleken dat kwetsbare ouderen slecht worden bereikt, waardoor de zorg niet op de behoefte wordt afgestemd."

"In het begin vond ik het heel spannend omdat dit voor mij een hele nieuwe ervaring is en het ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was. Ik voelde hierdoor ook wel een beetje druk, maar uiteraard was het een hele unieke ervaring. Ik heb er een halfjaar hard aan gewerkt en ik ben blij dat het af is. Het was letterlijk een opdracht waarin ik bloed, zweet en tranen heb gestopt." 

Er waren een aantal knelpunten waar Rebecca tegenaan liep tijdens het maken van de scriptie. "Ik merkte dat ik heel erg afhankelijk was van afspraken die ik met anderen moest maken. Als iemand niet kon of ziek was, had ik weer extra stress omdat ik strakke deadlines had. Het gebeurde weleens dat mijn interview pas vier weken later kon plaatsvinden, net voor de deadline. Daar had ik wel moeite mee."

Rebecca is tevreden over de punten van aanbeveling die zij heeft kunnen formuleren voor GroenLinks. "Ik denk zelf dat het volgen van de training 'goed omgaan met dementie', één van de aanbevelingspunten, het beste begin kan zijn. Zodra je niet alleen de hulpverleners, maar ook bv personeel in de winkels informeert over omgaan met kwetsbare ouderen."

"Ik hoop ontzettend dat GroenLinks Voorschoten wat kan doen met de acht aanbevelingspunten die ik heb gemaakt en dat ze de kwetsbare ouderen met beginnende dementie weer een stapje vooruit kunnen helpen."


 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten