Afbeelding

Recreatief zwemmen dreigt in Voorschoten te verdwijnen

Algemeen

Voorschoten - In 2017 werd bekend dat de gemeente Voorschoten de jaarlijkse subsidie van 400.000 euro voor de exploitatie van zwembad Het Wedde per 2021 wilde gaan stoppen. Voorschoten kwam destijds onder financieel toezicht van de Provincie en moest drastisch bezuinigen. Omdat in 2021 het contract met Sportfondsen BV afloopt vond het toenmalig college met het stopzetten van de subsidie voor  het zwembad een belangrijke bezuinigingspost. 
Maar het merendeel van de Voorschotense burgers was het hier niet mee eens en liet dat blijken!
Protesten tijdens de bijeenkomst in de dorpskerk, spandoeken bij het Wedde, insprekers bij commissies en de Raad maakten duidelijk 'het zwembad Het Wedde moet openblijven'.
Vorig jaar lieten alle politieke partijen weten voorstander te zijn van het openhouden van het zwembad, waarbij wel gekeken moest worden op welke punten er bezuinigd kon worden. Er werd een taskforce ingesteld die, na grondig onderzoek, niet anders kon concluderen dan dat de exploitatie van het zwembad dik in orde was, er wordt efficiënt gewerkt en punten waarop bezuinigd kan worden zijn nauwelijks te vinden.
Kunnen de Voorschotense zwemmers nu opgelucht ademhalen omdat zij hun baantjes kunnen blijven trekken? Helaas, een nieuw voorstel dreigt toch roet in het eten te gooien. Een onlangs gevormde raadswerkgroep is met drie voorstellen gekomen waarvan het afschaffen van het recreatief zwemmen de meest voor de hand liggende te zijn. De andere voorstellen zijn 'het huidige zwembad in de huidige vorm behouden' en 'het zwembad sluiten', 
Directeur Gerard van Hal is enorm geschrokken en zwaar teleurgesteld. 'Wij hebben ons tot het uiterste ingezet om met zo min mogelijk mankracht het zwembad veilig, schoon én aantrekkelijk te houden voor zowel de lesklanten, de verenigingen en de vele recreatieve zwemmers. Meer bezuinigen kunnen wij niet, een dweil kun je maar één keer uitknijpen', zegt hij. 'Het is niet te begrijpen dat wij na al die inspanningen en overleggen met de gemeente niet één keer contact hebben gehad met de raadswerkgroep die nu met dit voorstel is gekomen. Het is onbegrijpelijk dat men denkt veel te kunnen bezuinigen door het zwembad in de toekomst van 07.00 tot 13.00 uur te sluiten. De vaste lasten gaan gewoon door, de besparing wordt hooguit gevonden in manuren. En juist op deze uren werken er veel minder mensen dan tijdens de les en doelgroep uren en in de schoolvakanties wanneer wij een uitgebreid recreatiefprogramma hebben voor de jeugd.
Ik vind het niet alleen heel teleurstellend dat er geen contact tussen de raadswerkgroep en mij is geweest, maar nog teleurstellender is het feit dat ik via de media heb moeten vernemen dat er sprake is van een voorstel om het recreatiezwemmen te schrappen', vervolgt hij.
Hoe nu verder? 'Lijdzaam toezien wat ons gaat overkomen past ons niet', zegt Van Hal nog steeds strijdbaar. 'Morgen, donderdag 24 januari hebben wij voorafgaande aan de commissie vergadering van die avond nog een gesprek met wethouder Cramwinckel. Tijdens dat gesprek gaan wij nog één voorstel doen, een voorstel waarvan wij denken dat het mogelijk maakt om zwembad in de toekomst ook voor de recreatiezwemmers open te houden.'
Wat het voorstel is? De wethouder hoort het als eerste, daarna zijn de media aan de beurt, zo hoort het, besluit Van Hal.
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 32 minuten geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 3 uur geleden
Afbeelding
Kasteel Duivenvoorde is weer open met een nieuwe expositie 3 uur geleden
De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 4 uur geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 19 uur geleden