<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Teleurstellend: Provincie blijft bij weigering geluidswal A4

Ze zijn ontzettend teleurgesteld in de Provincie. 75 Voorschotenaren van 7 actiegroepen en twee wethouders (Monique Lamers voor Voorschoten) waren gisteren aanwezig bij de Statencommissie Duurzame Ontwikkeling. De Voorschotenaren willen dat de Provincie Aannemer BAM aan hun belofte uit 2009 houdt om geluidsschermen te plaatsen bij de A4 na de  massale bomenkap voor de Rijnlandroute.  De afspraak is gemaakt, zelfs op papier gezet, maar de inwoners en de wethouders kregen geen gelijk! 

Voorschoten - 10 jaar geleden beloofde de Provincie om een 3,5 km lange geluidswal aan te leggen. De wal zou door BAM aangelegd worden en gefinancierd worden op de opbrengst van de grond- en baggerafvoer. Die opbrengst viel tegen, aldus BAM. De aanwezigen waren het daar niet mee eens, ze verwezen naar de onlangs gepubliceerde verklaring van oud-directer Aad den Draak. Hij verklaarde dat BAM meer dan genoeg grond en bagger aangeboden kreeg maar er zoveel geld voor vroeg dat baggeraars uitweken naar Gelderland en Limburg. De provincie heeft wel beloofd dat er meer bomen in het recreatiegebied worden geplant maar daar waren de aanwezigen het niet mee eens, 'dat is een druppel op de gloeiende plaat'.

Ook Bart Carpentier Alting, eigenaar van Recreatiecentrum Vlietland is al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw in conclaaf met de Provincie. 'Als kleine compensatie voor het niet door de Provincie laten aanleggen van schermen kwamen -in 2017 en 2018 gesloten- overeenkomsten waarin de Provincie zich verplicht heeft een kort walletje van anderhalve meter boven de A4 aan te leggen en Vlietland voor eigen rekening en risico twee wallen mag aanleggen in het noordoosten van Vlietland. Dit om de overlast van de Rijnlandroute en de 14 meter hoge viaducten pal naast Vlietland enigszins te beperken. Omdat het PZH-walletje van slechts 1,5 meter boven de A4 geen wezenlijke geluid- en zichtwerende functie kan vervullen, werd in overeenkomsten vastgelegd dat Vlietland dit walletje mag ophogen tot een gewenste hoogte en dat de provincie bij het ontwerp van de PZH-wal zoveel mogelijk rekening zal houden met de door RCV gewenste ophoging. De provincie weigert nu ook invulling te geven aan deze contractuele verplichting en weigert zelfs ter zake inhoudelijk overleg met Recreatiecentrum Vlietland te voeren.

De stemming binnen de Statencommissie was verdeeld. PvdA, GroenLinks , SP, PVV, Dierenpartij en Ouderenpartij wilden dat de provincie zich aan zijn belofte houdt. Maar de overige partijen sloten zich hier niet bij aan. Gedeputeerde Han Weber (D66) schoof de verantwoordelijkheid af en Gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) verwees naar Rijkswaterstaat.

Op de verklaring van Aad den Draak gingen beide gedeputeerden niet in. Op woensdag 20 februari wordt de zaak tijdens de statenvergadering verder besproken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten