Burgemeester Bouvy-Koene was bij de dodenherdenking Haagse Schouw. Foto: Emile van Aelst
Burgemeester Bouvy-Koene was bij de dodenherdenking Haagse Schouw. Foto: Emile van Aelst

Burgemeester Bouvy-Koene bij herdenking Haagse Schouw

Algemeen Regio nieuws

Stichting Dodenherdenking Leiden nodigde voor 4 mei ook de burgemeesters van Katwijk en Voorschoten uit. Burgemeester Bouvy-Koene nam de uitnodiging aan voor een herdenking op voormalig Voorschotens grondgebied. Het Haagsche Schouw grensde destijds ook aan Leiden en Katwijk. Hoofdspreker tijdens de herdenking was oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.

In zijn toespraak verwees hij uitvoerig naar de strijd die bij het Haagsche Schouw is gevoerd en waarbij 51 militairen om het leven kwamen.
'De aanval op de vrijheid van Nederland begon hier op 10 mei 1940, en werd een deel van een wereldoorlog die ruim 50 miljoen mensen het leven heeft gekost.  Wij eren de 51 Nederlandse soldaten, de meesten nog jongens,  die plots hun leven verloren. Er zijn hier wellicht een vergelijkbaar aantal Duitse mannen en jongens omgekomen. De Duitse militairen voerden bevelen uit van hun Nazi-regering, die het criminele plan had van Europa een groot, duizend jaar durend rijk te maken, gebaseerd op militaire macht en rassenwaan.  

De Nederlandse militairen vielen voor de meest eerbare taak ons land te verdedigen; hier concreet om de brug bij het Haagse Schouw terug te veroveren op de aanvallers. De Nederlandse militairen, slecht bewapend en zeer onvoldoende opgeleid, slaagden hier toch in hun onmogelijk lijkende opdracht en versloegen aanvankelijk de agressor, waarbij het dappere optreden van majoor Mulder is op te merken.

Maar Nederland moest zich op 14 mei overgeven, na het bombardement van Rotterdam. 

De jongens en mannen vielen voor de vrijheid, een vrijheid die wij in Nederland sinds de vrede van 1945  al 74 jaar mogen  genieten.  Vanavond herdenken we ook de talloze  andere oorlogsslachtoffers sinds 1940.

De vrijheid die wij allemaal genieten bestaat vooral uit de rechtstatelijke democratie die is opgebouwd. Er zijn maar weinig landen in de wereld met een vergelijkbare vrijheid, en met de welvaart en het welzijn die de vruchten zijn van die rechtsorde en democratie. Het nieuwe Duitsland dat in 1949 is ontstaan heeft een vergelijkbare democratische kwaliteit en dat geldt ook voor de meeste Noord-Europese staten.  Wij leven in een gelukkige hoek van de wereld, dankzij de rechtstatelijke democratie die is ingebed in de Europese Unie en militair wordt beschermd door de NAVO.

Vrijheid is zelf eigen keuzes kunnen maken en vrij te zijn van levensbedreigende dwang. Vrijheid is dus eigenlijk: zelf verantwoordelijk zijn. Voor de staat en de maatschappij betekent dat: autonomie en zelfbestuur, en voor ieder van ons betekent het: zelf gekozen discipline, plus  goed voor de vrijheid van anderen helpen zorgen. Vrijheid is niet maar doen en roepen wat je wilt, ongeacht de gevolgen voor anderen, want dat eindigt in onvrijheid.
Voor onze staat betekent vrijheid: mede-verantwoordelijk zijn voor het welzijn van andere bevolkingen, vooral om ons heen, dus in de Europese Unie en de NAVO, waar wij onze veiligheid en veel van onze vrijheid aan te danken hebben.

Alleen een staat met een goed werkende rechtsorde kan democratie en de rechten van de mens garanderen. Daarom horen beide begrippen samen: een rechtstatelijke democratie.  

Er is reden tot zorg over bedreigingen daarvan. Sommige politici en opiniemisleiders menen dat je in een democratie aan de macht kunt komen door te roepen wat mediageniek  en populair is en de aandacht trekt, ook al levert dat vaak slecht beleid op. 

Democratie is niet het maar roepen, doen, kopen en genieten  wat je wilt, ongeacht de gevolgen voor anderen en volgende generaties. Kinderen, kleinkinderen en volgende generaties hebben immers niet minder recht dan wij op vrijheid, op grondrechten, hulpbronnen, welvaart en welzijn in een gezonde natuurlijke omgeving. Al die goede dingen vragen dagelijkse inspanningen, niet alleen voor ons eigen land maar ook voor de volkeren om ons heen en ver weg. Ieder kind hoort immers vergelijkbare kansen op een menswaardig bestaan te worden geboden? Daarom zijn internationale verbanden zo belangrijk, en daarom is helaas de terugkomst van nationalisme, wat we dagelijks in vele landen weer in het nieuws zien, eigenlijk een bedreiging van de vrijheid. Natuurlijk is het goed om een beetje trots te zijn op wat in eigen land is opgebouwd, maar je daardoor superieur voelen boven anderen en minderheden als een bedreiging afschilderen, roept conflicten op waar niets goeds uit kan voortkomen. 

Wij kunnen de mannen en jongens die hier in de meidagen van 1940 de dood vonden het best eren door dagelijks elk in ons eigen leven vrijheid en grondrechten te verdedigen, ook in de Europese en andere internationale verbanden waar Nederland aan bijdraagt. Laten wij dus onze stem in vrijheid gebruiken, over een paar weken ook weer voor de democratie in de Europese Unie.


 

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 2 uur geleden 9
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 19 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 21 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 21 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken gisteren 2