Vaccineren is begonnen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Vanmorgen is de allereerste vaccinatielocatie in de regio geopend in het ECC naast Holiday Inn. Foto: VSK</p>

Vanmorgen is de allereerste vaccinatielocatie in de regio geopend in het ECC naast Holiday Inn. Foto: VSK

Vaccineren is begonnen

Het vaccineren in de Leidse regio is vanmorgen begonnen. Om 8 uur opende de GGD Hollands-Midden de vaccinatielocatie het ECC naast Holiday Inn aan de Haagse Schouwweg. De komende weken worden hier dagelijks ruim 400 prikken gezet. In totaal worden 11000 zorgmedewerkers uit de hele regio (ook uit Voorschoten) gevaccineerd die werkzaam zijn binnen de VVT-sector (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties). Zij hebben een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen van hun eigen werkgever.

De medewerkers krijgen het Pfilzer vaccin toegediend. De GGD ontvangt dagelijks vaccins van het RIVM in ontdooide toestand. Na ontvangst moet het vaccin binnen 3 dagen worden gebruikt in verband met de houdbaarheid. Het vaccin moet twee keer toegediend worden met een tussenperiode van 21 dagen. Dan beschermd het voor 95%. 

De GGD werkt zeven dagen per week, 12 uur per dag. Per priklijn wordt iedere 5 minuten een vaccin gezet. Na vaccinatie worden mensen nog 15 minuten in de gaten gehouden. Het komt sporadisch voor dat mensen flauwvallen of een allergische reactie krijgen, daarvoor zijn in de nazorgruimte medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis en een arts aanwezig. ‘En mocht het nodig zijn, dan is een ambulance aanwezig voor eventueel vervoer naar het ziekenhuis’, voegde Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid GGD Hollands Midden, er aan toe. 

De Leidse burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, Henri Lenferink, was vanmorgen aanwezig in de vaccinatielocatie. ‘Een mooi moment om hier te staan en te zien hoe veel werk de GGD heeft verzet, van het opzetten van een callcenter, tot bron- en contactonderzoek, teststraten en nu deze vaccinatielocatie. Dat is in korte tijd allemaal georganiseerd.’ Hij hoopt dat het vaccin ‘dat op een steenworp afstand wordt gemaakt’, van farmaceut Janssens in Leiden, snel geleverd wordt. Zo ver is het nog niet, de verwachting is dat het vaccin pas in april beschikbaar is. 

Verder hoopt Lenferink dat zo veel mogelijk inwoners van de regio zich laten vaccineren. Dat zijn er in totaal 550.000 weet GGD-directeur Sjaak de Gouw. ‘Een hele uitdaging.’ Naast de Leidse locatie worden de komende maanden meer vaccinatielocaties geopend. Nog niet bekend is waar en wanneer. 

Net als in de hele regio loopt ook het aantal besmettingen in Voorschoten terug maar het gaat niet snel. Waar enkele weken geleden nog gemiddeld 100 besmettingen per week werden geconstateerd waren dat er vorige week 49, de teller staat voor deze week (tot met donderdag) op 35. Wel zijn inmiddels 19 inwoners (sinds maart) aan het virus overleden, waarvan twee in de laatste week. Ook zijn er afgelopen week twee inwoners in het ziekenhuis opgenomen (bron: eengezonderhollandsmidden.nl). 

Het aantal vaccins in de regio is nog beperkt. Wanneer het vaccineren van de inwoners in Voorschoten begint, is op dit moment nog niet bekend.


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten