Afbeelding
Foto: Rijnlandroute.nl

Nog niets bekend over start werk Europaweg en Lammebrug

Algemeen Regio nieuws

Er ligt een verbeterd plan voor de herinrichting van de N206 Europaweg en de brug op het Lammenschansplein. Door deze verbeteringen moet het Inpassingsplan worden aangepast. De verwachting is dat het project eind van dit jaar wordt aanbesteed. Pas dan wordt meer bekend over de planning. Dat meldt de website rijnlandroute.nl. 

De N206 Europaweg, onderdeel van de RijnlandRoute, wordt verbreed, de indeling van wegen verbetert en er komen nieuwe bruggen en fiets- en wandelpaden rond het Lammenschansplein.

Al in 2014 is er een provinciaal inpassingsplan (PIP) vastgesteld maar al snel werd duidelijk dat er een aantal technische knelpunten was. Hier moest een oplossing voor gevonden worden, om het project te kunnen uitvoeren. Ook de toevoeging van een busstrook en de bereikbaarheid van de omgeving tijdens de bouw waren belangrijke aandachtspunten waar in de verdere uitwerking van het ontwerp rekening mee gehouden moest worden.

Verbeterd ontwerp Europaweg en Lammenschansplein
Om een oplossing te bieden voor de knelpunten, zijn in overleg met de gemeente Leiden de volgende verbeteringen in het ontwerp aangebracht:

Om te voorkomen dat het stamriool naast de Trekvlietbrug beschadigd raakt tijdens de bouw, is de positie en de hoogte van de brug veranderd. De brug wordt een paar meter in zuidelijke richting opgeschoven en de doorvaarthoogte wordt verlaagd naar 1.90 meter.

In het nieuwe ontwerp wordt een busstrook aan de noordzijde van de Europaweg toegevoegd. Tegelijkertijd met de inpassing van de busstrook wordt de Europaweg ook iets in zuidelijke richting verschoven. Dit geeft ruimte voor een betere en veiligere bouwfasering, een betere doorstroming en minder overlast voor de weggebruiker tijdens de uitvoering.

Met name rondom de Lammebrug en het Lammenschansplein is er weinig ruimte voor de werkzaamheden en de doorstroming van het verkeer. Om de bereikbaarheid zoveel mogelijk te garanderen gaat de nieuwe Lammebrug niet zoals in het oorspronkelijk ontwerp uit 2 delen bestaan, maar wordt deze in 1 keer gebouwd. Daardoor ontstaat er ruimte om met een tijdelijke beweegbare brug aan de zuidkant van de bestaande brug het verkeer om te leiden. Dit levert zowel tijdens de bouwfase als in de gebruiksfase een veiliger ontwerp op. Bovendien ondervindt het verkeer dan minder hinder van de werkzaamheden.

Door aanpassingen in de wegligging hoeft het Lammenschansplein minder hoog te worden dan in het eerdere ontwerp het geval was.

In het aangepaste ontwerp zijn kansen benut voor een slimmere en veiligere bouw, heeft de omgeving minder te maken met (verkeers-)overlast, is er meer aandacht voor de kwaliteit en de busstrook is in het ontwerp toegevoegd. Op dit moment worden de laatste ontwerpwijzigingen doorgevoerd en de verwachting is dat het aangepaste ontwerp vanaf de zomer op de website te zien is.

Door deze aanpassingen en verbeteringen, moet het PIP voor de Europaweg op een beperkt aantal punten worden aangepast. De zienswijzeprocedure hiervoor begint naar verwachting in november dit jaar. Voorafgaand aan deze procedure hebben Gedeputeerde Staten onlangs besloten dat er een zogenoemde startnotitie komt voor de aanpassingen aan het PIP. De startnotitie wordt na de zomer behandeld in Provinciale Staten. Naar verwachting start de aanbesteding eind van dit jaar, dan wordt ook meer duidelijk over de planning van de uitvoering.

Voorbereidende werkzaamheden
In nauwe samenwerking met de gemeente Leiden vinden er wel al voorbereidende werkzaamheden buiten plaats. Zo liggen in het projectgebied ruim 400 kabels en leidingen, waarvan er 300 verlegd moeten worden voor de werkzaamheden. In juni beginnen de ondergrondse, gestuurde boringen voor het verleggen van deze kabels en leidingen.

Archeologie
De archeologische zoektocht naar Schans Lammen heeft in oktober vorig jaar een mooi resultaat opgeleverd: er zijn resten van de Spaanse schans gevonden. De resultaten van dit complexe onderzoek worden nu nog verwerkt. Het is nog niet bekend of en hoe de vondst zichtbaar wordt in het ontwerp van de Europaweg. De gemeente Leiden onderzoekt de mogelijkheden, uiteraard in samenwerking met de provincie.

Bron: rijnlandroute.nl 

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 1 uur geleden 6
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 18 uur geleden 8
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 20 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 21 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken gisteren 2